Kitiltották Barcelonából a füstölő autókat

Az év első munkanapján, 2020 január 2-án, hatályba lépett Barcelonában az Alacsony Kibocsátású Zónára (ZBE – Zona de Bajas Emisiones) vonatkozó, az idősebb, szennyező járműveket érintő behajtási tilalom. A 95 négyzetkilométer területű zóna nem csupán Barcelona belvárosát jelenti, hanem gyakorlatilag a teljes várost, helyenként még a városhatáron is túlnyúlik, kivételt csupán a várost elkerülő autópálya szakaszok és néhány ipari terület jelent. A zóna határait táblákkal jelölik. A döntéshozók arra számítanak, hogy a városban legalább 15%-kal csökken a levegőszennyezés mértéke.

A tiltás bevezetése természetesen fokozatos, így nem érte meglepetésként a lakosokat. A zónát már évekkel ezelőtt kijelölték, és 2018 december 1-től szmogriadó esetén már tilos volt a behajtás az EURO 3 normát nem teljesítő benzines és az EURO 4-nél régebbi dízel személygépkocsikkal, DGT matricával nem rendelkező motorkerékpárokkal és mopedekkel, valamint az EURO 1-et nem teljesítő kisteherautókkal.

Alacsony Kibocsátású Zóna Barcelonában

A szigorítás azonban az idei évtől jelentős, már nem csak szmogriadó elrendelésekor, hanem hétfőtől péntekig reggel 7 és este 8 óra között egyáltalán nem hajthatnak be a z alacsony kibocsátási zónába a DGT környezetvédelmi matricával nem rendelkező járművek, amire a 2000 előtt gyártott benzines, a 2006 előtt készült dízel és a 2003 előtti motorkerékpárok nem jogosultak.

Állandó mentességet kapnak a mozgáskorlátozottak járművei, a rendőrség, tűzoltóság és mentők, orvosi járművek és temetkezési szolgáltatók, valamint az olyan betegek szállítását végző járművek, akik állapotuk miatt nem tudnak tömegközlekedéssel utazni.

Átmeneti, 1 éves moratóriumot kapnak a kisteherautók, buszok, távolsági buszok és teherautók, valamint az alacsony jövedelemmel (538 eurós minimálbér + 10%) rendelkező személyek, amennyiben a járműveik nélkülözhetetlenek a munkavégzésükhöz.

Ilyen táblák jelzik az Alacsony Kibocsátású Zóna határait

A DGT matricával nem rendelkező járművek 1 napos engedélyt válthatnak ki, azonban maximum évente 10 napon. Ideiglenes engedélyt nyújthat a barcelonai városi tanács egyedi szolgáltatásokat végző járműveknek, például események, rendezvények idejére és néhány egyéb esetben.

A DGT matricát a szélvédő jobb alsó sarkában kell elhelyezni. A matrica kiváltása nem kötelező, de az megkönnyíti az ellenőrzést, azonban a jogosultságot a rendszám alapján is tudja ellenőrizni a rendőrség és a kamerarendszer.

A DGT matrica kiváltása nem kötelező

Az sem kap mentességet, aki külföldön regisztrált autóval közlekedik, például turistaként érkezik a városba. Nekik a területre behajtás előtt ellenőrizni kell, hogy a jármű környezetvédelmi besorolása lehetővé teszi-e a behajtást és regisztráltatni kell az autót az adatbázisban. Ha az autó túlságosan szennyező, 2020-ban a helyiekhez hasonlóan lehetőség van 1 napos behajtási engedély igénylésére, maximum 10 alkalommal.

A korlátozás hatásainak enyhítésére gyakrabban közlekednek majd a metrók, a villamosok és további 50 busz is munkába áll a városban. A megfelelő helyszíneken P+R parkolókat is kialakítottak. 2020-tól csökkentették a tömegközlekedésre érvényes bérletek árát is. Az öreg autók tulajdonosai, amennyiben kivonják a forgalomból a szennyező járművet, 3 éves ingyenes tömegközlekedési bérletet kapnak, amit a rokonok is használhatnak.

Az intézkedés 110 ezer járművet érint. A szabályozás alól a taxik sem kapnak mentességet, bár a jelenleg aktív taxiengedéllyel rendelkező járművek közül csupán 14 autó tartozik a kitiltott csoportva. A szabály betartását rendszámfelismerő kamerarendszer ellenőrzi a zónák határaiban és a területen belül további 60 helyen, sőt mozgó, járműbe épített kamerával is ellenőriznek majd. A szabályt megszegők jelentős, 100 és 1800 euró közötti büntetésre számíthatnak, igaz valóban büntetni csak márciustól fognak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.