A Nissan a nők miatt váltana elektromosról hibridre

A Nissan korábbi vezérigazgatója, az épp szökésben lévő Carlos Ghosn, a villanyautózás nagy támogatója volt, és sokan úgy vélték, hogy távozásával csökkenhet a japán gyártónál a tisztán elektromos autózás lendülete.

A Nissan e-Power hibrid hajtásláncának felépítése a tisztán elektromos és a hagyományos hibrid hajtásrendszerrel összehasonlítva

Ivan Espinosa, a Nissan termékstratégiai felelőse az Automotive News-nak adott interjúja alapján úgy tűnik ezek a félelmek nem voltak alaptalanok. A Nissan a jövőben elektrifikációs törekvésekkel, a Nissan a Leaffel szerzett villanyautós tapasztalatokat az e-Power elnevezésű hibrid hajtásláncban szeretné kamatoztatni. Espinosa szerint az e-Power hibrid technológia versenyelőnye, hogy lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy megtapasztalja a teljes villanyautó élményt anélkül, hogy valójában elektromos autót vezetne. Ezt a rendszer azzal teszi lehetővé, hogy a benzinmotor csak tölti az akkumulátort, tehát az autó hajtását önmagában az elektromos motor biztosítja, azonban nincs szükség töltésre, így megoldást jelenthet olyanok területekre is, ahol a töltőinfrastruktúra még hiányos.

Úgy véli ez a technológia segít a Nissannak a hibrid eladások növelésében annak ellenére, hogy jelenleg az e-Power rendszerrel szerelt autóknak a felára a japán piacon körülbelül 4000 euró. Természetesen elképzelhető, hogy Európában kisebb lesz a hibrid technológia felára, mivel a széndioxid kibocsátási kvóták arra kényszerítenek minden gyártót, hogy a teljes flottájuk károsanyag kibocsátását csökkentsék.

A Nissan termékstratégiai felelőse szerint a nők számára túl nehezek a töltőkábelek

A Nissan irányváltásánál már csak annak indoklása meghökkentőbb: mindez a nők miatt történik. Arra a kérdésre, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a közel félmillió eladott Leaf segítségével, Espinosa így felelt:

„Az egyik gond a töltéssel van. Az, hogy a töltés mennyire könnyű vagy bonyolult, jelentős hatást gyakorol a villanyautók vásárlóinak elégedettségére. Nem elsősorban a töltési időről van szó, hanem olyan egyszerűnek tűnő dolgokról, mint például a töltő csatlakoztatása és a kábel súlya. Sok nő van a Leaf tulajdonosok között és számukra nem barátságosak a jelenleg alkalmazott technológiák. Persze sokat tanultunk az akkumulátor technológiáról és az elektromos motorok technológiáiról is. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben az elektromos autók használatát kényelmesebbé tegyük.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.