HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Tízezer villanyautót rendelt a UPS

Tízezer tisztán elektromos kisteherautóval bővül a UPS flottája, az Arrival brit start-uptól rendelt Generation 2 típusú járművek 2020 és 2024 állnak munkába az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, de Európa más országaiban is találkozhatunk majd velük. A világ egyik legnagyobb csomagszállító szolgálataként a UPS felismerte, hogy a városon belüli szállítmányozáshoz most már kizárólag belsőégésű motor nélküli járművekbe érdemes pénzt fektetni. Ennek egyik oka, hogy egyre több település önkormányzata veszi fel a harcot a légszennyezéssel, aminek az egyik leghatékonyabb módja a szennyező autók mozgásterének korlátozása, illetve behajtási díjak kiszabása. Másrészről a napi maximum néhány tíz városi kilométer lefutásához bőven adott a tisztább technológia, ami egyszerűségéből és megbízhatóságából adódóan sokkal alacsonyabb összegeket varr az üzemeltető nyakába.

A több száz millió euró értékű megrendeléshez az Arrival a UPS igényeire szabja kisteherautójának műszaki tulajdonságait, és egy olyan hatótáv-tömeg arányt dolgozott ki, amely a legideálisabb a városi tevékenységhez. Az így kapott villanyautók akár 240 kilométert is megtehetnek egy töltéssel, miközben a UPS 50%-kal kevesebbet költ az üzemeltetésre, mint egy azonos kategóriájú hagyományos gépjármű esetében. A két cég közötti szerződés egy újabb tízezer darabos megrendelés lehetőségét is magában foglalja a következő öt év alatt.

A UPS az elmúlt években óriási lépéseket tett flottájának elektromosítása felé: New Yorkban 1500 furgonját alakította kibocsátásmentessé, rendelt a Daimler FUSO eCanterből, 125 darab Tesla Semire is letette a foglalót, valamint a Workhorse-tól is vásárolt 1000 villany-teherautót. Eközben az Arrival is kezd az elektromobilitás egyre fontosabb szereplőjévé válni: január közepén a Hyundai és a Kia együttesen 100 millió eurót fektetett a 2015-ben alapított start-up vállakozásba, hogy annak moduláris padlólemezére közösen fejlesszenek kis- és közepes méretű elektromos teherautókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.