Fiatal start-up segít be a Hyundainak villanyautót fejleszteni

Együttesen 100 millió eurót invesztál a Hyundai és a Kia az Arrival elnevezésű brit start-up vállalkozásba, hogy hozzáférhessenek annak moduláris gördeszka-padlólemezéhez, és közösen fejlesszenek kis- és közepes méretű elektromos teherautókat, és más környezetbarát termékeket, elsősorban logisztikai, utazásmegosztó, és fuvarozó célokra. A platform kialakításának köszönhetően egy egész palettányi, különböző kategóriájú jármű épülhet meg a dél-koreai autógyártó konszern és az Arrival kötelékében, ami egy jelentős segítség a Hyundai Csoportnak megjelenni az elektromos meghajtású kereskedelmi járművek egyre növekvő európai piacán, míg a briteknek sem jön rosszul a nagyok globális jelenléte és értékesítési hálózata. A 100 milliós befektetés pedig épp jókor landolt az Arrival ölében, mivel éppen második generációs villanyautóik piacra dobására készülnek.

A 2015-ben alapított start-up első generációs termékei villanyos hajtáslánccal felszerelt hagyományos meghajtású járművek voltak, ám az újak már teljesen üres lappal indulnak, hogy költségekben, dizájnban, és hatékonyságban is a lehető legjobban túlszárnyalhassák a szennyező kisteherautókat. A szóban forgó padlólemez állítólag azt is lehetővé teszi a cég számára, hogy alig három hónap alatt felállítható „mikrogyárakban”, a célterület mellett gyárthassa az autókat, néhány ezer darab után nyereségesen. Az Arrival azt ígéri, hogy termékei semmivel sem lesznek drágábbak mint belsőégésű motoros társaik, így az elektromosra váltás egyértelmű lesz a fogyasztók számára.

Arrival Generation 2 kisteherautó, Forrás: Arrival

A Generation 2 furgonok megjelenéséről, illetve a Hyundai-Kia-Arrival közös munkájáról egyelőre nem derült ki több részlet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.