1000 lóerős lesz az elektromos Hummer

A korábbi pletykák után most már teljes magabiztossággal kijelenthetjük, hogy a General Motors egy teljesen elektromos meghajtású Hummer pick-upot indít a Tesla Cybertruckjával szemben, a vasárnapi Super Bowl döntővel ugyanis elstartol az autó reklámkampánya, melyből már most közzétett néhány részletet az autógyártó. A fókusz egyértelműen a teljesítményen lesz, a Hummer EV vásárlóinak 1000 lóerőt kell majd kordában tartaniuk vezetéskor, és akár 3 másodperc alatt is felgyorsulhatnak 60 mérföld/órára álló helyzetből. A General Motors eddigi villanyautós fejlesztései, és az elektromos Hummer teljesítményadatai felvetik a kérdést, hogy vajon mekkora hatótávot képest kicsikarni a járműből a gyártó, és mennyire lehet versenyképes a számos más vállalat által bejelentett platóssal, de a GM azt ígéri, hogy minden szempontból a legjobb villanyos monstrumot építi, ami a piacon kapható lesz – erős szavak egy, a hagyományos pick-upok értékesítéséből élő cégtől. A Hummer autómárka egyébként 2010-ben pénzügyi okok miatt megszűnt, és nem is éled újjá a villanyautóval, helyette a GMC emblémáját viseli majd az elektronfaló szörnyeteg.

Néhány nappal ezelőtt a General Motors azt is bejelentette, hogy a Detroit-Hamtramck létesítmény – ahol az elmúlt 35 év alatt közel 4 millió járműbe került be a belsőégésű motor – a legelső olyan autógyár lesz a nagy amerikai gyártás szívében, ahol ezentúl kizárólag villanyautók fognak épülni. Itt készül majd a Hummer EV is 2021-től, valamint meg nem erősített források szerint egy második villanyos Hummer, továbbá a GMC Sierra és az Escalade tisztán elektromos változatai is ebben a michigani létesítményben születnek. A Hummer pick-up reklámját százmilliók fogják látni a vasárnapi rendezvényen, a teljes hivatalos leleplezésre viszont május 20-áig várnunk kell.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.