Hálózatról is tölthető az új Seat Leon

Bemutatta a Leon negyedik generációját a Seat, ami minden tekintetben számos újítást hozott magával az elődökhöz képest, köszönhetően annak a több mint 1,1 milliárd eurós beruházásnak, amit a spanyol autógyártó legkelendőbb típusának fejlesztésére és a gyártósor modernizálására fordított. A benzines és dízeles változatok mellett több alternatív meghajtást is köszönthetünk az új nemzedékkel, így például enyhe hibridként, vagy sűrített földgázzal hajtva is választhatják a Leont a vásárlók, sőt, az autó immáron töltőcsatlakozót is kapott, azaz az elektromosságot külső forrásból is a 13 kWh-s akkumulátorba juttathatjuk. Sajnos a belsőégésű motor nem került ki a motorháztető alól, ám a plug-in hibrid meghajtásmód ideális lehet azok számára, akik hosszabb utazásaikra még bátortalanok villanyautóval elindulni, de a városi dugóban elpazarolt üzemanyag árát szeretnék megspórolni. Erre a Leon PHEV WLTP-szerinti körülbelül 60 kilométeres tisztán elektromos hatótávja teljesen megfelelő, az 1,4 literes TSI benzinmotort pedig érdemes az autópályára tartogatni. A rendszer összteljesítménye 150 kW (204 lóerő).

A spanyolok autóján azonnal látszik, hogy a tervezők végre el merték engedni a fantáziájukat, és ha nagyon nagy újdonságot nem is találtak ki, legalább a korábbinál sokkal látványosabb, divatosabb formákat és vonalakat rajzoltak a karosszériára, s például a teljesen elektromos el-Born koncepcióról is kerültek át dizájnelemek. Változtak a jármű dimenziói is, az ötajtós, kompakt változat 86 milliméterrel hosszabb, 16 milliméterrel keskenyebb, és 3 milliméterrel alacsonyabb lett elődjénél, a 380 literes csomagtér viszont nem változott. A Sportstourer elnevezésű kombi verzió hasonlóképpen megnyúlt, itt viszont a korábbinál 30 literrel több hely marad a csomagoknak, azaz 617 liter.

Az igazi fejlődés az autó digitális képességeiben keresendő, a Seat ugyanis állítja, hogy az új Leon az eddigi legokosabb, legösszekapcsolhatóbb terméke. Lesz benne hangfelismerés, Apple Car Play, Android Auto, valamint a vásárlók távolról is hozzáférhetnek az autó adataihoz, így például arról is értesítést kaphatnak, ha a kocsit éppen egy másik személy használja, aki az előre beállított sebességkorlátnál gyorsabban vezet.

A Seat Leon a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozik be először élőben, ahol egyéb részletek is kiderülnek róla. A piaci bevezetése az év második felében kezdődik. A jövő év elejéig összesen hat elektromosított modellt tervez piacra dobni a Volkswagen konszernhez tartozó márka, a konnektoros hibrid Leon ezek egyike – érkezik még a tisztán elektromos Mii kisautó, valamint az el-Born, a plug-in hibridek közül pedig a Tarraco SUV és a Cupra Formentor várható még ebben az évben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.