Klasszikus kisbusz modern hajtással: bemutatkozott a VW e-Bulli

A Volkwagen Commercial Vehicles, és az autókonverziókra szakosodott partnere, az eClassics tegnap digitális formában bemutatta az 1966-os VW T1-es kisbuszra épülő e-Bullit, mely a második terméke a két vállalatnak abban a projektben, mely során a legnagyobb Volkswagen klasszikusokat alakítják át teljesen elektromos meghajtásúvá. Az első közös munka a Bogár villamosítása volt, melynek eredménye a tavalyi IAA rendezvényen állt a közönség elé, az e-Bulli pedig a március 25-29. közötti esseni Techno-Classica fórumon mutatkozott volna be, ám ezt a rendezvényt a már jól ismert okok miatt elhalasztották a szervezők.

A retro kinézetű villanykisbusz érkezését március elején jelentette be a VW, akkor még nem volt teljesen egyértelmű, hogy a jármű egy egyszeri bemutatódarab lesz, vagy meg is tudják vásárolni a nosztalgiára vágyó rajongók – a legújabb, műszaki tulajdonságokat is tartalmazó sajtóanyagból viszont kiderült, hogy az eClassics a fogyasztók saját hagyományos Bullijának átalakítását is vállalja, illetve teljesen új példányt is lehet venni a villanyos változatból. Nem kevés pénzért persze, legkevesebb 64 900 eurót (körülbelül 22,7 millió forintot) kell fizetnie annak, aki egy ilyennel szeretne villogni az utakon.

A kisbusz látszólag nem sokat változott külsőre, de a VW Group Components által szállított elektromos hajtáslánc-alkatrészek beépítéséhez szükség volt némi módosításra az alvázban. Az e-Bulli új tengelyeket kapott állítható első és hátsó felfüggesztéssel, de a fejlesztők kicserélték a kormányművet, és a dobfékek helyett is tárcsafékeket raktak be. A fényszórókba LED fényforrások kerültek. A vintage dizájn belül is megmaradt, nincsenek óriási érintőkijelzők, csak néhány új gomb jelent meg, a hatótáv pedig az old-school sebességmérőről olvasható le. Ennek ellenére nem maradt ki minden korszerű funkció, az autó összekapcsolható okostelefonnal, zenét pedig Bluetooth-rendszeren keresztül lehet lejátszani.

Az elektromos Bulli közel kétszer olyan erős, mint a jó öreg belsőégésű motoros elődje. A hátsókerekeket 61 kW és 212 Nm, azaz a VW e-Up! villanymotorja hajtja, végsebessége pedig 130 km/h-ra lett lekorlátozva, ami még így is 25 km/h-val több, mint amit a füstös felmenő tudott. Az élmény tehát garantált egy hosszabb zéró emissziós utazáshoz is, ám ha valaki gyorsan szeretne odaérni valahova, akkor az e-Bulli akkumulátorával nem fog életre szóló barátságot kötni. A nettó 45 kWh-s aksi csak körülbelül 200 kilométeres hatótávot ad, és az újratöltés sem pillanatok kérdése: CCS csatlakozón DC töltőről maximum 50 kW teljesítményen 40 perc alatt érhető el a 80%-os töltöttség. Aki ennél többet szeretne egy elektromos Volkswagen kisbusztól, annak érdemes 2022-ig várnia a korszerűbb, MEB padlólemezes I.D. Buzzra.

EZT OLVASTAD MÁR?  Fisker EMotion: az első 640 km hatótávú prémium villanyautó

Elektromos autót használsz?