Már nem csak Teslák tölthetők 6 magyar Supercharger helyszínen

2019 végén váratlanul hatalmasat fejlődött a magyar Tesla Supercharger töltőhálózat. A két korábbi hazai helyszín (Győr és Sormás) melle öt új töltősziget épült. Fóton, Törökbálinton, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon telepítettek néhány hónap leforgása alatt Tesla Supercharger és Tesla célállomás töltőket. Utóbbiak olyan 22 kW AC töltők, melyekről nem csak Teslák, de bármilyen Type 2 aljzattal rendelkező elektromos autó töltése lehetséges.

A Teslások és a Renault Zoe tulajdonosok kivételével a többi villanyautó tulajdonos kissé háttérbe szorítva érezte magát, különösen azok, akiknek autóján Type 1 aljzat található. A legtöbb elektromos autó számára ugyanis a CHAdeMO vagy CCS szabványt egyaránt támogató DC töltőoszlopok jelentik a valódi segítséget a gyors továbbhaladáshoz. A helyzet az elmúlt néhány hétben megváltozott a Mobiliti legújabb töltőtelepítéseinek köszönhetően. A fenti öt helyszínre került ugyanis egy-egy Tritium gyártmányú 50 kW teljesítményű DC töltőoszlop, valamint 2 vagy 4 Type 2 aljzattal ellátott AC töltő is. Az új AC töltőkről saját kábellel már a régebbi, Type 1 szabványt támogató elektromos autók és plugin hibridek is tölthetők (például az első generációs Nissan LEAF és a PHEV kategóriában népszerű Opel Ampera).

Az új töltőknél a töltési díj a Mobiliti töltőin megszokott, azaz egyenáramú töltés esetén 50 Ft minden megkezdett perc, AC töltőknél pedig 80 Ft/kWh. A töltés indításához a Mobiliti alkalmazás vagy a kulcstartó alakú fizikai ügyfélkulcs egyaránt használható, sőt, a Mobiliti roaming szerződéseinek köszönhetően akár Audi e-tron töltőkártyával és Chargemap kártyával is kezdeményezhető töltés.

Az új töltők megjelenésével a Tesla célállomás (AC) töltők egy része is eltűnt, illetve ami maradt, az sem működik. Most ugyan csak az öt új Supercharger helyszín kapott univerzális DC töltőt és bárki által használható AC oszlopot, de a sormási Superchargernél már korábban kialakított a Mobiliti ilyen töltőket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.