Kínában is rááll az akkumulátoros villámtöltésre a Volkswagen

Közös vállalkozást indított a Volkswagen Group Components és a sanghaji DU-POWER New Energy Technical Co. Ltd., aminek köszönhetően Kínában is sorozatgyártásba kerülhetnek a német vállalat 2018 legvégén bemutatott akkumulátoros villámtöltői. Néhány ilyen berendezés Wolfsburg városában már használatban van egy pilot projekt keretében, a sorozatgyártás elindítását pedig még erre az évre ígéri a Volkswagen Group Components a hannoveri gyárában. A kínai partnerrel közösen az elektromobilitás legnagyobb piacára szintén 2020 második felében kezdődik meg a termelés a Sanghaj melletti Szucsou Wuzhong gazdasági és technológiai fejlesztési zónában.

A sajtóanyagban elhelyezett fotó tanúsága szerint a Kínában gyártott villámtöltők némileg eltérő dizájnt kapnak az európai verzióétól, megváltozott a töltőfejek és a képernyő elrendezése, illetve a festés is más. Ezzel együtt azonban továbbra is őrzi kompakt, szögletes, építőkocka formáját. Műszaki jellemzőként a Volkswagen egyedül a 150 kW-os töltési teljesítményt említi, ami több, mint amit az itteni töltőoszlopok kínálnak: a német gyártmányú modelleken egyszerre négy jármű tud töltődni, kettő DC hálózaton maximum 100 kW-tal, kettő pedig AC-n 22 kW-tal. Arról nem tesz említést a gyártó, hogy a beépített akkumulátor kapacitása változott-e – ha nem, akkor összesen 360 kWh-nyi elektromosság várja a villanyautósokat egy teljesen feltöltött akkumulátoros villámtöltőből. Ily módon a berendezés teljesen független tud lenni a hálózattól, és rövid időn belül akár ideiglenesen, akár állandó jelleggel bárhol felállítható, s ez csak egy a számtalan előnye közül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.