Dacia Spring: ebből lesz a legolcsóbb villanyautó?

Nagyon sokáig kellett várni, hogy a Dacia is bemutasson egy villanyautót, ám ha hihetünk a Renault Csoport ígéreteinek, akkor a Spring névre keresztelt modell Európa legmegfizethetőbb tisztán elektromos személygépkocsijaként hálálja meg türelmünket. Az bizonyára senkit sem zavar, hogy a crossover valójában nem a Dacia saját műve, hanem a Renault Kínában forgalmazott és pofátlanul olcsón kínált City K-ZE modelljének európai meghonosítása – ezt már régóta tudjuk, hiszen a konszern igazgatói korábban megerősítették, hogy a szigorú szén-dioxid kvóták miatt a román márka sem ússza meg az elektromosítást.

Sokkal érdekesebb inkább az, hogy mekkora tudással érkezik hozzánk a négyüléses és ötajtós autó, ebben viszont sajnos most sem lettünk sokkal okosabbak. Specifikációk terén elég szűkszavú az autógyártó, mindössze a hatótávról tett említést, ami a városi és város környéki rendeltetésének megfelelő, körülbelül 200 kilométer a WLTP szerint. A Dacia autómegosztó célra is használni szeretné 3730 mm-es hosszúságú kompakt crossoverét, hogy minél több embert érjen el legelső villanyautójával. A járművön elöl-hátul LED fényszórók találhatóak.

A most bemutatott Dacia Spring állítólag csupán koncepció, 2021-ben érkezik egy letisztultabb gyártási változat, és az értékesítés is ekkor kezdődik. Amint új részletek derülnek ki az autóról, egyből beszámolunk róla.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.