Egy korszak vége: leszerelik a siófoki CHAdeMO töltőt

A Balaton hiába volt a magyarok körében az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, villanyautóval hosszú éveken keresztül elérhetetlen volt a fővárosból. Az egyetlen nyilvános töltési pontot 2014-től a Nissan által a siófoki önkormányzatnak adott CHAdeMO töltő jelentette, amin az európai CCS csatlakozós autók ugyan nem tudtak tölteni, de a legnépszerűbb villanyautó típussal, a Nissan Leaffel el lehetett indulni a Balaton déli partjára pihenni. Az önkormányzat közel 6 éven keresztül üzemeltette a töltőt, amit az autósok teljesen ingyen használhattak. Bár mára az M7-es Budapest-Balaton szakaszán több helyen is létesült töltő, a déli part, illetve a Székesfehérvár-Balatonkeresztúr autópálya szakasz töltőellátottsága korántsem nevezhető ideálisnak.

Az ilyen töltőknek köszönhetően lett a többi típusnál jobban használható a Nissan Leaf Magyarországon

A tavaly életbelépő, a csak CHAdeMO rendszerű töltőket ellehetetlenítő szabályozás megpecsételte a siófoki oszlop sorsát is. Az önkormányzat, ha kérne sem kaphatna engedélyt a töltő további üzemeltetéséhez, így nem marad más választásuk, csak szolgáltatás megszüntetése és a készülék leszerelése. Eddigi információink szerint az önkormányzat nem tervezi több szabványú töltő felszerelését a régi helyére, és egyelőre úgy tűnik, hogy a helyszínt más szolgáltató számára sem tervezik kiadni. A töltő leszerelésére valamikor május-június során kerülhet sor.

Minden villanyautós nevében szeretnénk megköszönni a siófoki városvezetés segítségét, amivel az elektromobilitás elterjedését az elmúlt években támogatta. A köszönet jár az összes többi olyan önkormányzatnak is, amelyek annak idején bevállalták a Nissan által biztosított töltők üzemeltetését, megteremtve a magyarországi töltőinfrastruktúra első pontjait: Debrecen, Szolnok, Győr és Zalaegerszeg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?