Románia így támogatja a villanyautó vásárlást

Magyarországon idén februártól a keret kimerülése miatt szünetel az 1,5 millió forintos elektromos autó vásárlási támogatás. Az ITM ígéretet tett a program folytatására, a feltételek azonban egyelőre nem ismertek. Érthető módon a jelenlegi helyzetben a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindítása mellett nem a villanyautó vásárlás támogatási rendszerének kidolgozása a minisztérium legfontosabb feladata. Azonban ha sokáig ismeretlenek maradnak a részletek, az jelentős mértékben visszavetheti az idei villanyautó eladásokat. Amíg nem jelentik be az új támogatást, addig a vásárlást tervezők kivárnak, így bizonyos szempontból a jelenlegi helyzet annál is rosszabb, mintha egyáltalán nem támogatnák az elektromos autók vásárlását.

Igyekszünk bemutatni a környező országok támogatási rendszerét, ezzel talán a döntéshozóknak is tudunk egy kicsit segíteni az új feltételek kidolgozásában és ötletet meríthetnek szomszédaink megoldásaiból. Korábban részletesen beszámoltunk a lengyel, 2,7 millió forintos támogatásról. A szlovák rendszer érdekessége, hogy külföldön vásárolt autókra is igényelhető támogatás,  Hollandia pedig a használt elektromos autók vásárlását is támogatja.

A 25. Villanyóra podcastban Simó Lászlóval beszélgettünk, aki Erdélyben, Beszterce mellett él egy tanyán, elektromos hálózat nélkül, mégis közel 15 éve elektromos autókat használ. A beszélgetés során szóba került a román támogatási rendszer is. A pontosság kedvéért László kérésünkre utánajárt az aktuális részleteknek, nézzük tehát hogyan csinálja Románia.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egy hónap alatt kifogytak Kia e-Niroból a britek

2020-ban összesen 10 millió eurós (~3,5 milliárd forintos) keret jut a környezetbarát autózás támogatására. Aki márkakereskedésben vásárol új tisztán elektromos autót, az 45 000 lej (a program meghirdetése szerint 10 000 euró, de jelenlegi árfolyamon kb. 9300 euró, illetve a cikk megjelenésekor 3,3 millió forint) támogatást kap. A támogatáshoz nincs szükség pályázat benyújtására, az autókereskedő intézi és kapja meg a pénzt. A támogatás további 1600 euróval (kb. 570 000 Ft) növelhető egy ún. Eco-Voucher igénybevételével, amit egy hagyományos autó leadásával és forgalomból való kivonásával lehet megszerezni.

Villanyautó töltő MOL benzinkúton Bukarestben

A tisztán elektromos autók mellett Romániában a hibrid autót vásárlók is kedvezményt kapnak, ezek esetén 20 000 lej (kb. 1,5 millió Ft) az állami támogatás. A személygépkocsik mellett a 6,5 kW feletti teljesítményű villanymotorral szerelt elektromos motorkerékpárok vételára összesen 7000 lejjel (kb. 520 000 Ft) csökkenthető, amely fele-fele arányban állami támogatás és roncsprémium, azaz a teljes összeghez le kell adni egy hagyományos üzemű motorkerékpárt.

A vásárlást segítő állami támogatás mellett egyes megyékben vagy városokban, például Bukarestben, 650 lejes (kb. 50 000 Ft) támogatást nyújtanak elektromos kerékpárok vásárlására.

EZT OLVASTAD MÁR?  Töltőhálózatok közötti globális roamingról született megállapodás

Romániában egyelőre nincs a Magyarországon már 5 éve létező, azóta számos európai ország által bevezetett megkülönböztető, zöld rendszámos megoldás és ehhez csatlakozó kedvezmények. Gépjármű adót a román villanyautósoknak sem kell ugyan fizetni, ez azonban aprópénz például a nálunk érvényes ingyenes parkolási kedvezményhez viszonyítva.

Az elektromos autózás térnyeréséhez létfontosságú a megfelelő töltőinfrastruktúra. Romániában nincs túlságosan sok töltő, ezek elhelyezése azonban szerencsés, így az ország már évek óta viszonylag jól átjárható, igaz egy-egy töltő meghibásodás miatti kiesése jelentősen megnehezítheti a messzire induló villanyautós dolgát. Szerencsére a román töltőhálózat komoly fejlődés előtt áll, ugyanis idén februárban 53 millió eurós EU támogatást kapott az ország erre a célra.

Elektromos autót használsz?