Főoldal » elektromosautó-töltés » Mától fizetősek az e-Mobi töltői

Mától fizetősek az e-Mobi töltői

Jelentős fordulópont volt a ma hajnal a magyarországi elektromobilitás történetében: megszűnt az e-Mobi által telepített töltők ingyenessége. Ezzel a cég mind a 330 AC és DC töltőjén megindult az üzleti alapú elektromobilitás szolgáltatás, és befejeződött az e-Mobi töltőinek a Mobiliti szolgáltatási rendszerébe való integrációja. Így az NKM Mobilitás Kft. applikációjából már közel 500 töltőállomáson van lehetőség a töltések kezelésére és kifizetésére. A Mobiliti 2018 őszén kezdett aktívan töltőtelepítési programba, majd fél tucat, autópályák közelében elhelyezett villámtöltő és városi célállomás töltő telepítése után tavaly márciusban megkezdték az akkor még Töltőpont néven futó applikációban a fizetős szolgáltatás tesztelését. A tesztidőszak tulajdonképpen most ért véget, amikor a tavaly ősszel megvásárolt e-Mobi Nonprofit Kft. által üzemeltetett töltőkön is megindult a teljes értékű üzleti szolgáltatás.

Az utolsó ingyenes töltések egyike Budapesten egy 22 kW-os DC töltőnél 2020. április 30-án kicsivel éjfél előtt.

Az e-Mobi 50 kW-os töltőoszlopain már egy hónappal ezelőtt elkezdődött a fizetős szolgáltatás, tegnap éjjel a 22 kW-os AC és DC töltők voltak soron. A bő 300 töltőt a rendszer sorban állította le, majd a szükséges beállítások módosítása után indította újra. Az ingyenes töltések a legtöbb helyen éjfél előtt néhány perccel megszakadtak, majd néhány perccel éjfél után újra elérhetővé váltak.

Az első fizetős töltés, ami a töltő újraindulása miatt 2 percen belül megszakadt, így még szintén ingyenes volt.

A 22 kW-os DC töltők esetén újdonság a Mobiliti hálózatában, hogy minden töltéshez tartozik egy 500 forintos fix díj is, amit a rendszer nem számol fel, ha az első néhány percben technikai okokból megszakad a szolgáltatás. A mi 0 óra 2 perckor elindított töltésünk is megszakadt a töltő ismételt újraindulása miatt, így az az 1 perc 21 mp-es 0,3 kWh-t adó töltésünk még ingyen volt.

Az első valóban fizetős töltés az e-Mobi 22 kW-os DC töltőjén.

A második újraindítás után a rendszer már az új rendszer szerint működött. 2,5 kWh energiát töltöttünk az autóba, amiért a Mobiliti 200 forintot számlázott. Ezen felül kellett még kifizetni az 500 forintos fix töltés indítási díjat, ami ilyen rövid (teszt)töltés esetén húzós, de hosszabb, 25-30 kWh-s töltésnél már 1 kWh-ra vetítve már csak 17-20 Ft.

Fontos tudni, hogy a 22 kW-os DC töltőkön az új rendszerben már nem működik a kijelző alatti nyomógomb. A töltés a Mobiliti applikációból, vagy a Mobilititől igényelhető RFID kártyával (kulcstartó, token, ki hogy hívja) indítható. Ennek eredményeként mostantól más sem tudja leállítani a mi saját töltésünket, ráadásul az applikációban követhetjük a töltés állását is (az autó töltöttségét nem, csak azt, hogy a töltés még folyamatban van-e, illetve hogy mennyi idő telt el az indulás óta).

Az RFID token használatakor érdemes figyelni arra, hogy ne tartsunk egy kulcstartón egymás mellett több tokent, mert a roaming szolgáltatások bekapcsolása után előfordulhat, hogy a töltő a kulcstartón nem a Mobiliti, hanem valamelyik külföldi szolgáltató RFID azonosítóját érzékeli előbb, és a külföldi szolgáltatón keresztül, magasabb díjon indul el a töltés.

A 22 kW-os AC oszlopok tegnap éjjel szintén fizetőssé váltak. Míg a Mobiliti többi AC töltőjén (jellemzően ENSTO) minden csatlakozó alatt külön RFID olvasó található, addig az e-Mobi töltőkön a két csatlakozóhoz egyetlen érzékelő tartozik. Az odaérintett kártya azon a csatlakozón indít töltést, amelyhez legutóbb lett kábel, illetve autó csatlakoztatva. Az RFID kártya természetesen a töltési folyamathoz van rendelve, így ha a töltőn két töltés van folyamatban, akkor az RFID ismételt érintésekor a töltő tudja, hogy melyik töltést kell leállítania.

Mobiliti e-Mobi
22 kW-os AC 80 Ft/kWh 80 Ft/kWh
22 kW-os DC 500 Ft/töltés +
80 Ft/kWh
43 kW-os AC 80 Ft/perc
50 kW-os DC 80 Ft/perc 80 Ft/perc

A töltési szolgáltatást gyakrabban igénybe vevő autósok számára a Mobiliti hamarosan előfizetéses csomagok formájában fog kedvezőbb töltési díjakat biztosítani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.