Mennyibe kerül a villanyautó töltés?

Frissítve: 2020.11.30

Legkényelmesebb otthon a saját garázsunkban tölteni, és hamarosan ez lesz a legolcsóbb megoldás is. Mit tehet az a villanyautós, akinek nincs otthoni töltési lehetősége vagy elektromos autóval utazna a hatótávon kívülre? Az elmúlt években a legtöbb töltő ingyenes volt, azonban ahogy nő a villanyautók száma, úgy volt egyre nehezebb szabad töltőoszlopot találni.

Jelenleg a változás közepén járunk. Egymás után szűnnek meg az ingyenes töltési lehetőségek és vezetik be a szolgáltatók a fizetős rendszert. Sokaknak fáj ez a lépés, de nyilván mindenki tudta, hogy nem maradhat örökre ingyenes egy olyan szolgáltatás, ami a cégek számára az elektromos autók számának növekedésével egyre többe kerül. A fizetős töltésnek kellemes hatása, hogy megszűnik a töltőoszlopok közelében élő vagy dolgozó autósok potyázása, így aki távolról érkezik annak kevésbé kell aggódni azért, hogy talál-e majd szabad töltőt.

Egyre több cég töltőihez használhatunk mobiltelefonos alkalmazást is, így távolról ellenőrizni tudjuk, hogy egy adott töltő szabad-e és működőképes-e, ami hatalmas segítség. Több alkalmazás kínál további kényelmi funkciókat, például értesítést kérhetünk egy foglalt töltő felszabadulásáról vagy üzenetet küldhetünk az éppen töltő felhasználónak. Egyes applikációkban lehetőség van érkezés előtt lefoglalni a töltőt, aminek egyaránt vannak előnyei és hátrányai is. Előnyös, hogy biztosan szabad lesz a töltő, mire megérkezünk. Hátrány azonban,  hogy ha mindenki fél óráig foglalja már a fél órás töltése előtt a töltőt, akkor az adott oszlop naponta 24 óra helyett csak 12 órán át használható, azaz jelentősen romlik a töltő áteresztő képessége, így dupla töltőszámra lenne szükség.

A legfontosabb változást persze nem az ötletes és hasznos funkciók jelentik, hanem az, hogy fizetni kell a töltésért. Nézzük át tehát, hogy melyik cégek üzemeltetnek ma Magyarországon töltőt, és ezeknél mennyibe kerül a töltés. Törekszem a teljességre, de természetesen nem ismerem az ország összes kisebb-nagyobb települését, így bizonyára vannak olyan szolgáltatók, melyek kimaradnak az összefoglalóból, aki tud ilyenről kérem hozzászólásban ossza meg a többiekkel.

Ma még ingyenes töltők

Lidl – eCharge

A Lidl évek óta segíti a villanyautósokat néhány budapesti üzletük parkolójában elhelyezett 50 kW teljesítményű, CCS, CHAdeMO és Type2 töltőcsatlakozóval egyaránt ellátott oszlopaival. Az elmúlt időszakban felgyorsult a töltők telepítése országszerte, ebben a hullámban a nagyobb települések kapnak 2 x 22 kW Type2 aljzattal ellátott AC töltőt. A forgalmasabb üzleteknél két ilyen oszlopot is elhelyeznek. 2020 nyarán megjelent a Lidl eCharge alkalmazás, de egyelőre nem kötelező használni. A töltők használata ingyenes, alkalmazással indítva a töltés 30 perc után, alkalmazás nélkül 10 perc után automatikusan megszakad, ezzel hangsúlyozva, hogy a töltőt a vásárlók, a vásárlás idejére szánják, nem pedig arra, hogy a környéken élők órákon át felejtsék ott az autóikat.

Polyfazer – Penny Market

A Penny Market az elsők között volt azon üzletek sorában, amely megkezdte az OTÉK rendelet előírásainak megfelelően a töltőoszlopok telepítését az üzletek parkolóiba. Az első néhány évben az ELMŰ-ÉMÁSZ volt a szolgáltató, 2019-ben azonban a cseh Polyfazer céggel kötöttek szerződést a töltők üzemeltetésére. Az átállás jelenleg folyamatban van, a Polyfazer alkalmazásban már távolról ellenőrizhető a töltők állapota, egyes töltők indításához már nélkülözhetetlen az applikáció, mások még automatikusan indulnak a kábel csatlakoztatásakor. A cég 22 kW Type2 aljzattal rendelkező töltőoszlopain a töltés ingyenes.

IKEA

Az IKEA mindhárom, Pest megyében elhelyezkedő áruháza parkolójában ingyenes töltési lehetőséget kínál a villanyautósoknak. A parkolókban számos Type2 aljzattal rendelkező egyenként maximum 22 kW teljesítményre képes AC töltőoszlop vagy fali töltő található, melyeken a töltés automatikusan indul a kábel csatlakoztatásakor.

Önkormányzatok töltői

Országszerte találhatók helyi önkormányzatok által telepített töltőoszlopok, melyek üzemeltetését általában valamelyik erre szakosodott cég végzi. Az ilyen töltők egy részénél a töltés még ingyenes, másoknál már fizetni kell. A fizetős önkormányzati töltőknél az árazás jellemzően azonos az üzemeltető cég saját töltőin alkalmazott díjakkal.

Nissan CHAdeMO töltők

Az ország első villámtöltőit a Nissan adományozta néhány önkormányzatnak, ezzel elősegítve elsősorban a Nissan LEAF vásárlók hosszabb utazásait, de általában egyéb CHAdeMO csatlakozós autókkal is használhattuk a töltőket. Debrecenbe, Győrbe, Siófokra, Szolnokra, Zalaegerszegre és a Hungaroring területén található tanpályára került ebben a projektben töltő. A töltőoszlopok működését tavaly óta ellehetetleníti az új elektromobilitás törvény, mivel már csak CCS csatlakozóval is rendelkező oszlop lesz üzemeltethető az országban, ezért ezeket a töltőket sorra lecserélik vagy leszerelik. A lecserélt töltőket az új oszlopot telepítő szolgáltató árazása alapján lehet használni.

Ahol már fizetni kell

E.ON – drivE.ON

Az E.ON országszerte több mint 100 töltővel rendelkezik, melyek jelentős része ALDI üzletek parkolójában található. A töltők nagyobb része 2 x 22 kW AC töltő, de van néhány 25 kW DC és 50 kW DC oszlopuk is. A töltés indításához a drivE.ON alkalmazást kell használnunk. Lehetőség van eseti fizetésre, bankkártyával a SimplePay-en keresztül, de aki már legalább 10-szer töltött az .-ON töltőin, kérheti a havi utólagos számlázást, amellyel banki átutalással egy összegben, egy számla ellenében rendezhetők a havi töltések.

Az E.ON töltőin a töltési díj (bevezető ár) a következő:

 • AC töltők 49 Ft/kWh+4 Ft/perc,
 • DC töltők 57 Ft/kWh+11 Ft/perc.

MOL Plugee

A MOL Plugee talán a legelső szolgáltató volt az országban amely fizetős töltést vezetett be. Az első években Budapest területén volt néhány töltőállomáson mindhárom szabványt támogató villámtöltőjük, de az elmúlt fél évben intenzív fejlesztésbe kezdtek és vidéken, valamint autópálya pihenőkben is sorra jelennek meg a MOL Plugee töltőoszlopok. A cikk írásának pillanatában 37 helyszínen működnek töltők, az aktuális töltőlista itt található.

2020 júliusától a darabáras, shopban fizetett töltést felváltotta a MOL Plugee applikáció, amivel a töltés első fél órájában AC töltés esetén egyaránt 99 Ft/kWh a töltési díj, amely DC töltés esetén 139 Ft/kWh. 30 perc után 1 forintos percdíjat is fizetni kell. Egy kisebb felárért továbbra is lehetőség van a shopban fizetni a töltésért, ebben az esetben fix 10, 20 és 40 kWh-ás csomagok választhatók, 1090, 3180, illetve 6360 forintos áron, ami készpénzben, bankkártyával és üzemanyag-kártyával egyaránt kifizethető. A regisztráció nélküli eseti töltés díja 149 Ft/kWh.

MOL Plugee alkalmazással AC
22-43 kW
DC
43-75 kW
DC
75 kW felett
Regisztrált 99 Ft/kWh 139 Ft/kWh 139 Ft/kWh
Nem regisztrált 99 Ft/kwh 149 Ft/kwh 149 Ft/kwh

ELMŰ-ÉMÁSZ

Az ELMŰ-ÉMÁSZ elsősorban 2 × 22 kW teljesítményű AC töltőoszlopokat üzemeltet, az első szolgáltatók egyike volt a piacon. Budapest mellett számos vidéki városban is működnek töltői. A saját tulajdonú töltőkön kívül külső partnerek, önkormányzatok vagy cégek számára is végeznek üzemeltetést. A saját töltőoszlopokon 2019-ben kezdték meg a fizetési szolgáltatás tesztelését. A töltés az eCharge+ applikációból indítható. A töltési díj a saját töltők esetében 99 Ft/kWh, a külsős töltők egy része egyelőre ingyenes, de az indításhoz általában ezeknél is szükség van az alkalmazásra.

Optimum Way (Lukoil)

A Lukoil még 2017 nyarán, az elsők között lépett a hazai elektromobilitás piacára. A cég az M3 autópályán Gödöllő térségében mindkét oldalra, valamint Miskolc külvárosában lévő benzinkútjára telepített egy-egy háromszabványos villámtöltőt. Hatalmas segítség volt ez a villanyautósoknak, ezek tették ugyanis lehetővé, hogy óvatosan elérhető legyen Budapest a keleti országrészből. A korai kezdés ellenére a hálózat sokáig nem bővült további töltőkkel. 2018 végén elkészült a BookMyCharging alkalmazás, majd 2019-ben a három töltő az Optimum Way üzemeltetésébe került, így végre további töltőkkel bővült országos hálózattá. Az Optimum Way hálózata egyaránt tartalmaz 22 kW AC és 50/43 kW villámtöltőket. Az applikáció hazánkban elsőként kínált foglalási lehetőséget a töltőoszlopokhoz.

Az alkalmazás további érdekessége, hogy a AC töltőknél kettő, DC töltők esetében pedig háromféle árazásból választhatunk, így a tudatos fogyasztó az autója töltési karakterisztikájához leginkább megfelelő árakat kaphatja. A díjszabások közötti választást segíti az alkalmazásba épített tarifa összehasonlító kalkulátor, amelyben az autónk átlagos töltési teljesítményét és az igényelt energia mennyiségét megadva előre kiszámolhatjuk, hogy melyik tarifával lesz a legkisebb a végösszeg.

22 kW AC töltés esetén

 • 40 Ft/perc vagy
 • 500 Ft/töltés + 90 Ft/kWh

43 kW AC töltés esetén

 • 100 Ft/perc vagy
 • 990 Ft/töltés + 90 Ft/kWh

DC töltés esetén

 • 100 Ft/perc,
 • 990 Ft/töltés + 90 Ft/kWh vagy
 • 300 Ft/töltés + 60 Ft/perc + 40 Ft/kWh

 

Mobiliti (e-Mobi, SPAR, Decathlon)

A Mobiliti egyértelműen a legdinamikusabban fejlődő elektromobilitás szolgáltató az országban. A cég több mint 100 saját töltőállomást telepített országszerte. A Decathlon áruházakba telepített villámtöltőkkel ők voltak azok, akik jelentős kerülők és várakozások nélkül elérhetővé tették Magyarország legnagyobb részét kisebb akkuval szerelt villanyautósok számára is. Külön dicséretet érdemel, hogy a villámtöltők mellé szinte minden helyszínen került AC töltőoszlop is, így több autó tölthet egyszerre, még ha a később érkező lassabban is. Olyan helyszínekkel is rendelkeznek már az országban, ahol egymás mellett, vagy egymástól néhány kilométerre több DC töltőoszlopot is üzemeltetnek. A SPAR áruházlánccal együttműködve AC töltőoszlopokat telepítettek SPAR áruházak parkolóiba, valamint több önkormányzattal együttműködve is üzemeltet a cég AC töltőket országszerte. 2019-ben a cég megvásárolta az e-Mobi hálózatát, így 336 töltővel bővült a Mobiliti hálózat, így a cég az ország legtöbb töltőpontot üzemeltető szolgáltatója lett.

A Mobiliti töltőin már 2018-ban megkezdték a fizetési rendszer tesztelését, az e-Mobi töltőkön azonban idén április 1-től illetve május 1-től vezették be a fizetős rendszert. A töltők a Mobiliti (korábban Töltőpont) applikációval valamint az alkalmazásból igényelhető, kulcstartó alakú RFID azonosítóval (fizikai ügyfélkulccsal) indíthatók. 2020 őszétől a Mobiliti alkalmazással és RFID kulcstartóval roaming szerződés keretében világszerte 88 000 töltőpont használható. 2020 július 6-tól a Mobiliti töltőin az alábbi díjcsomagokból választhatunk:

Díjcsomag nélkül Mobiliti 10 díjcsomag Mobiliti 20 díjcsomag Mobiliti 30 díjcsomag Mobiliti éjszakai díjcsomag * Mobiliti Plusz díjcsomag
04:00 – 20:00 20:00 – 04:00
Töltésindítási díj
Villámtöltő

(DC és AC)

min. 40 kW

100 Ft/perc 90 Ft/perc 80 Ft/perc 70 Ft/perc 80 Ft/perc
Gyorstöltő

(DC)

max. 22 kW

120 Ft/kWh 110 Ft/kWh 95 Ft/kWh 85 Ft/kWh 95 Ft/kWh
Gyorstöltő

(AC)

max. 22 kW

100 Ft/kWh 90 Ft/kWh 80 Ft/kWh 70 Ft/kWh 65 Ft/kWh 80 Ft/kWh 65 Ft/kWh
Díjcsomag ára

(bruttó),

30 napra

490 Ft 1 190 Ft 2 990 Ft 1 890 Ft 3 190 Ft
Mennyiség

limit a csomagban

250 kWh 250 kWh 250 kWh 250 kWh 250 kWh

* 20:00 – 04:00 között indított töltésekre

Az aktuális törvényi előírásoknak megfelelően regisztráció nélküli eseti töltésre is lehetőség van, melynek egyszeri díja 500 Ft, ezen felül 22 kW DC gyorstöltőknél 60 Ft/perc, 44 és 50 kW DC villámtöltőknél 120 Ft/perc, 22 kW AC töltők esetén 120 Ft/kWh fizetendő.

Regisztrált felhasználók számára Mobiliti applikációval vagy rfid kulcstartóval indítva a töltési díj 2020. július 5 éjfélig a korábbi:

 • 22 kW AC töltőoszlopokon 80 Ft/kWh
 • 22 kW DC töltőoszlopokon 500 Ft töltésindítási díj + 80 Ft/kWh
 • 44 és 50 kW DC töltőknél 80 Ft/perc

NOVA FUTURA

A NOVA FUTURA Zrt viszonylag új szereplő az elektromobilitás szolgáltatók között, és egyelőre nem is rendelkeznek túlságosan sok töltőponttal. A töltőpontok helyének kiválasztása miatt azonban mindenképp említést érdemel a cég, mivel olyan helyszíneken épültek meg az első (mindhárom szabványt támogató) villámtöltői (M3 autópálya Nagyfüged és Oszlár, M6 autópálya Tolna), amelyeket más szolgáltatók viszonylag mostohán kezeltek, így a kisebb akkus autókkal is elérhetővé tették Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen és Pécs régióját. Szintén dicséretre ad okot, hogy cég Magyarországon fejlesztett és gyártott AGT töltőoszlopokat telepít a töltőállomásaira.

A NOVA FUTURA oszlopain a töltés a töltőn elhelyezett és a képernyőn megjelenő QR-kód mobiltelefonos leolvasásával és a böngészőben megjelenő utasításokat követve, bankkártya adatok megadásával indítható, de tetszőleges RFID kártya is a töltőhöz tanítható, így az első alkalmat követően egyszerűbb és gyorsabb lehet a töltők használata.

A töltési díj DC töltőknél 99 Ft/(kivétel Tolna, ahol 2020 december 31-ig a kedvezményes töltési díj 88 Ft/kWh), AC töltőknél pedig 65 Ft/kWh + 1 Ft/perc.

TEAPont

A TEAPont a legújabb szereplő a magyar villanyautó töltést kínáló szolgáltatók között. A NOVA FUTURA-hoz hasonlóan ők is a magyar fejlesztésű és gyártású AGT töltőket választották. A cikk írásakor Harkányban és Hajdúszoboszlón üzemeltetnek DC villámtöltőt, Székesfehérváron, Szekszárdon, Budapesten és Tarcalon pedig AC töltőket.

A TEAPontokon a töltési díj:

AC <11 kW 60 Ft/kWh
AC 11-22 kW 75 Ft/kWh + 1 Ft/perc
DC 22-50 kW 90 Ft/kWh + 5 Ft/perc
DC >50 kW 110 Ft/kWh + 5 Ft/perc

Shell

A Shell 2019 második felében telepített két magyarországi, autópálya pihenőben lévő benzinkútjára háromszabványos villámtöltőt, Gelej és Székesfehérvár térségében. A Shell Recharge néven működő szolgáltatás töltőoszlopait július 1-től a Mobiliti alkalmazással lehet elindítani. A töltési díj 150 Ft/kWh.

Ionity

Az Európában már több mint 260 töltőállomással rendelkező Ionity Magyarországon 4 db töltőállomást üzemeltet, melyek mindegyikén 4-4 csak CCS autók töltésére alkalmas, azonban akár 350 kW teljesítményre is képes töltőoszlop található. A töltők az M1 és M7 autópálya mentén találhatók Bábolna, Kajászó és Balatonkeresztúr közelében.

A töltéshez használható az Ionity saját alkalmazása is, amivel a töltési díj 280 Ft/kWh. Jobban járunk azonban, ha valamelyik partner szolgáltató kártyáját vagy alkalmazását használjuk, így lényegesen olcsóbb, 120-150 Ft/kWh díjért tölthetünk a villámgyors töltőoszlopokról. A legolcsóbb töltésre az Ionity csoport (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company és a Volkswagen Group az Audival és a Porsche-val, valamint Hyundai és KIA) tagjainak saját elektromobilitás szolgáltatóktól kártyát igénylő autótulajdonosoknak van lehetősége. Bárki igényelheti a német Maingau szolgáltató kártyáját is, amivel néhány centtel kedvezőbb a töltési díj.

Tesla Supercharger

Kissé kakukktojás a Tesla Supercharger hálózata, amely már 7 magyar helyszínnel rendelkezik. Először is kizárólag a Tesla tulajdonosok használhatják a Superchargereket, ők pedig nyilván tudják hol találnak ilyeneket, hiszen az autók navigációs rendszere is tartalmazza ezeket a töltőket. Másrészt nehéz besorolni a szolgáltatót az ingyenes vagy fizetős kategóriába, hiszen a 2016 előtti Teslák korlátlanul ingyenesen használhatják a töltőket az autó teljes élettartama alatt, a fiatalabb Model S és Model X mellé már csak az első tulajdonos kapott korlátlan ingyenes töltést. A Model 3 tulajdonosoknak elvileg már fizetni kell, a gyakorlatban azonban tudomásom szerint a magyar helyszíneken egyelőre még senkinek sem számláznak, ráadásul a Tesla ajánlási programjában sokan kaptak ingyenes mérföldeket. A lényeg tehát, hogy a Teslások többsége egyelőre ingyenesen tölthet a SuC oszlopokon.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.