Félmillió elektromos Nissan az utakon

A Nissan az elsők között lépett a modern, sorozatgyártású elektromos autók piacára, amikor 2010 végén kapható lett a LEAF. A modell népszerűsége rohamosan növekedett, de az első 100 000 eladott példányhoz közel 4 évre volt. Jól példázza a villanyautó eladások robbanásszerű növekedését, hogy a következő 100 ezer autó eladásához már csak egyetlen évre volt szükség. Az eladások 2018-ban lépték át a 300 000 példányt, majd 2019-ben piacra került a négyszázezredik LEAF is.

A Nissan EV kínálata 2017-ben (forrás: Nissan)

Ezzel 9 éven keresztül a Nissan vezette a legnagyobb példányszámban eladott tisztán elektromos autók képzeletbeli ranglistáját. A dobogó első helyét 2020 elején vette át tőle a Tesla Model 3, a Nissan LEAF előtt elérve a félmilliós darabszámot.

A legfrissebb információk szerint a LEAF értékesítése 470 000 példánynál jár. Bár most a koronavírus járványhelyzet jelentősen megnehezíti az autógyártók életét, még nem tűnik elveszettnek a Nissan esélye, hogy a LEAF piacra lépésének 10. évfordulójára elérje a félmilliós eladási számot.

Van azonban egy másik tisztán elektromos Nissan modell is az Európa számára Angliában gyártott LEAF mellett. Spanyolországban 2014-től készül a kisteherautó és személyszállító (5 és 7 üléssel) egyaránt forgalmazott Nissan e-NV200. A napokban nyilvánosságra hozott számok alapján eddig 42 000 példány gördült le Barcelonában a gyártósorról.

Nincs szükség komoly matematikai ismeretekre annak felismeréséhez, hogy már több mint félmillió tisztán elektromos Nissan gördült ki a világ útjaira. Meglepő, hogy a Nissan egyelőre nem dicsekedett el ezzel a szép eredménnyel. Talán az 500 000. LEAF eladására tartogatják a puskaport?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.