Fiat 500e – a városi Tesla

Európában, Magyarországon gyakran lehet olvasni, hogy kritizálják a Teslát, miért nem dob piacra egy kis, városi autót, olcsón, Tesla tudással. A magyarázat egyszerű: (egyelőre) a Tesla számára nem az európai a legfontosabb piac, amerikai szemmel nézve pedig a Model 3 már kisautónak számít. A széndioxid kibocsátási előírások azonban egy érdekes együttműködést hoztak létre a Tesla és az FCA (Fiat-Chrysler konszern) között: az európai piacon egyben számolják az eladott autóikat. Gyakorlatilag az FCA megvásárolja a Tesla széndioxid kvótáját.

Az együttműködés talán komolyabb lehet egyszerű kvótavásárlásnál, ugyanis Olivier François, aki az FCA csoporton belül a Fiat márka elnöke érdekes jelzővel illette a brit Autoexpress-nek adott interjújában az új elektromos Fiat 500e modellt. „Ez az autó a mi városi Teslánk.” – mondta François.

Az 500-as kétféle karosszéria változattal, nyitható tetővel és hagyományos fix tetővel egyaránt piacra lép. Elektromos kabriókból egyelőre nincs nagy kínálat, a néhány modellnél extraként rendelhető nyitható tetőablakot kivéve talán csak a Smart rendelkezik valóban nyitható tetővel. Amennyiben helyén kezeljük az új 500e modellt, azaz elsősorban városi kisautóként tekintünk rá, akkor a 42 kWh kapacitású akkumulátor és a 320 km WLTP ciklus szerint mért hatótáv bőségesen elegendő. Az akár 85 kW teljesítményű egyenáramú töltésnek köszönhetően alkalmanként hosszabb távokra is kiválóan alkalmas. A 11 kW AC fedélzeti töltővel pedig akkor sincs probléma, ha késő este üres akkuval érünk haza, és másnap korán reggel újra 300 km hosszú útra kell indulnunk.

Az autó kialakítása és a márkanév évtizedek óta népszerű Európa-szerte. Az sem kétséges, hogy az európai nagyvárosok szűk utcáin praktikus egy fürge kisautó. Vajon az új tisztán elektromos Fiat modellel valóban sikerül betölteni azt az űrt, amit a Tesla kínálatában az európai vásárlók éreznek?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.