A Fiat plug-in hibridjei sem szennyeznek a városokban

Tisztán elektromos meghajtásra válthatnak a jövőben a Fiat Chrysler plug-in hibrid modelljei a települések korlátozott forgalmi zónáiban, az automatikus üzemmód-váltás technológiájának tökéletesítését célzó kísérleti projektről tegnap írt alá együttműködési megállapodást az autógyártó és Torinó önkormányzatának közlekedésért és infrastruktúráért felelős osztálya. A Turin Geofencing Lab elnevezés arra utal, hogy a járművek a GPS rendszerük segítségével érzékelik az alacsony-, vagy zéró kibocsátású zóna mentén húzott virtuális határt (geofence), ahol ellenőrzik az akkumulátor energiaszintjét, majd pedig a sofőrnek küldött értesítés mellett leállítják a belsőégésű motort és elektromos módba kapcsolnak.

A Fiat azt is kitalálta, hogy hogyan tegye ellenőrizhetővé a zónára érvényes szabályok betartását: ha az autós úgy dönt, hogy visszavált hibrid, vagy hagyományos módba ott, ahol ezt nem tehetné meg, az autó először csak figyelmeztet, és javasolja a villanymotor használatát, ha pedig az autós ezt figyelmen kívül hagyja, akkor ez rögzítésre kerül a város központi digitális platformján, tehát akár a hatóságokhoz is eljuttatható.

Az autógyártó szerint e technológia egyik legfontosabb érdeme, hogy amennyiben sikeresnek bizonyul, úgy a plug-in hibrid autósok számára teljes magabiztossággal lehet ugyanazon jogokat biztosítani a településeken, mint amit a teljesen elektromos modellek tulajdonosai kapnak. A zónából való kilépéskor a tisztán elektromos üzemmódból azokra a beállításokra kapcsol vissza a hibrid, ahogyan a belépés előtt volt.

A Fiat elképzelése ugyanazon az elven működik, mint amit a BMW 58 német és körülbelül 20 másik európai városban már bevezetett: az új 5-ös plug-in hibrid modellekben például már standardként jár az eDrive Zone funkció, mely automatikusan elektromosra állítja az autót a GPS-alapú geofencing technológiáját használva.

A pilot projektet két Jeep Renegade 4xe plug-in hibriddel fogja levezényelni a Fiat a közel 900 ezer fős olasz nagyvárosban, később pedig újabb konnektoros hibrid modellekkel, és más olaszországi, valamint külföldi városokban is indulhat hasonló kezdeményezés.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.