Főoldal » elektromos autó » A Fiat plug-in hibridjei sem szennyeznek a városokban

A Fiat plug-in hibridjei sem szennyeznek a városokban

Tisztán elektromos meghajtásra válthatnak a jövőben a Fiat Chrysler plug-in hibrid modelljei a települések korlátozott forgalmi zónáiban, az automatikus üzemmód-váltás technológiájának tökéletesítését célzó kísérleti projektről tegnap írt alá együttműködési megállapodást az autógyártó és Torinó önkormányzatának közlekedésért és infrastruktúráért felelős osztálya. A Turin Geofencing Lab elnevezés arra utal, hogy a járművek a GPS rendszerük segítségével érzékelik az alacsony-, vagy zéró kibocsátású zóna mentén húzott virtuális határt (geofence), ahol ellenőrzik az akkumulátor energiaszintjét, majd pedig a sofőrnek küldött értesítés mellett leállítják a belsőégésű motort és elektromos módba kapcsolnak.

A Fiat azt is kitalálta, hogy hogyan tegye ellenőrizhetővé a zónára érvényes szabályok betartását: ha az autós úgy dönt, hogy visszavált hibrid, vagy hagyományos módba ott, ahol ezt nem tehetné meg, az autó először csak figyelmeztet, és javasolja a villanymotor használatát, ha pedig az autós ezt figyelmen kívül hagyja, akkor ez rögzítésre kerül a város központi digitális platformján, tehát akár a hatóságokhoz is eljuttatható.

Az autógyártó szerint e technológia egyik legfontosabb érdeme, hogy amennyiben sikeresnek bizonyul, úgy a plug-in hibrid autósok számára teljes magabiztossággal lehet ugyanazon jogokat biztosítani a településeken, mint amit a teljesen elektromos modellek tulajdonosai kapnak. A zónából való kilépéskor a tisztán elektromos üzemmódból azokra a beállításokra kapcsol vissza a hibrid, ahogyan a belépés előtt volt.

A Fiat elképzelése ugyanazon az elven működik, mint amit a BMW 58 német és körülbelül 20 másik európai városban már bevezetett: az új 5-ös plug-in hibrid modellekben például már standardként jár az eDrive Zone funkció, mely automatikusan elektromosra állítja az autót a GPS-alapú geofencing technológiáját használva.

A pilot projektet két Jeep Renegade 4xe plug-in hibriddel fogja levezényelni a Fiat a közel 900 ezer fős olasz nagyvárosban, később pedig újabb konnektoros hibrid modellekkel, és más olaszországi, valamint külföldi városokban is indulhat hasonló kezdeményezés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.