Olcsó elektromos Seatot vártunk, vadító Cuprát kapunk

A Seat barcelonai központjában tartott mai sajtótájékoztatón elhangzottaknak sokan nem fognak örülni: a Seat el-Bornként a 2019-es Genfi Autószalonon bemutatott villanyautó az önálló entitássá alakított Cupra alá kerül, s ezzel a legelső tisztán elektromos modell lesz a teljesítményorientált márka kínálatában. A jelenlévők és az online közvetítésbe bekapcsolódott újságírók érdeklődésére azt a választ adták a vállalat vezetői, hogy a dizájn és a műszaki tudás szempontjából számos módosításra adódott lehetőség az autón, ami által az el-Born egy egészen más pozíciót foglalhat el a piacon, mint amit eddig a Volkswagen Csoport szánt neki. Ám ez a váltás bizonyára a villanyautó árcéduláján szereplő számra is jelentős hatással lesz.

A még a Seat emblémáját viselő tanulmányhoz képest némileg megváltozott az el-Born dizájnja, hiszen a külsőnek immáron egy sportos, vad látvánnyal kell magához csalogatnia a vásárlókat. Érdekes módon az autó most még koncepciósabbnak is néz ki, mint amikor a Volkswagen ID. 3 picivel formásabb hasonmásaként láthattuk, hiszen a Cuprának van egy meglehetősen jellegzetes, kissé űrhajós dizájnnyelvezete – elég csak megnézni például a Tavascan tanulmányt. Azt nem tudni biztosan, hogy az el-Born megőrzi-e ezt a köntösét a zwickaui gyártósorig, vagy alakítanak még rajta a formatervezők, de kétségtelen, hogy az emblémaváltás nagyon jót tett a stílusnak.

A specifikációknak szintén, hiszen az autó nettó 77 kWh (bruttó 82 kWh) aksival megy gyártásba, míg a koncepció 64 kWh-val mutatkozott be tavaly. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a fejlesztők felpiszkálták a teljesítményt, bár azt nem árulták el, hogy hány lóerőt tud majd az el-Born hátsó tengelyre helyezett villanymotorja. A hatótáv 500 kilométer körül alakul, és ideális esetben fél óra alatt akár 260 kilométerre elegendő energiát is be lehet tölteni majd az aksiba. A villanyos Cupra lesz az első elektromos autó a VW MEB-platformján, ahol a teljesítmény kapja a főszerepet. Ennek megfelelően változott az utastér is, többek között egy sportosabb kormánydizájnnal, illetve sportülésekkel. A Cupra el-Born 2021-ben kerül a piacra.

A sajtótájékoztatón a Seat vezetősége egy 5 milliárd eurós K+F befektetést is bejelentett a 2020-2025 közötti időszakra, mellyel a spanyolok elsősorban a modellpaletta elektromosítását, valamint a martorelli gyár felújítását támogatják. A tervek szerint a Barcelona közelében fekvő létesítményben 2025-től gyártanak majd tisztán elektromos modelleket, de addig ne számítsunk nagy villanyautó-dömpingre, hiszen Wayne Griffiths marketingigazgató szerint a Cupra el-Born és a Seat Mii Electric bőven elég lesz a piacra az évtized közepéig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.