Csodaszép sportszedán szinte fillérekért: megjelent a BYD Han EV

Megkezdődött a BYD legújabb konnektoros modelljének értékesítése Kínában, a Han EV-vel ismét egy olyan villanyautóval gazdagodott az ország, amit bármely másik kontinens lakói megirigyelnének. Az elképesztően csinos, 0,233-as alaktényezőre lefaragott külső a vállalat legfejlettebb technológiáit rejti, és ennek megszerzéséhez még csak horrorárat sem kell fizetniük a vásárlóknak. A 4980 mm hosszú, 1910 mm széles, és 1495 mm magas sportszedán három tisztán elektromos változatban kapható.

A legolcsóbb, elsőkerék-meghajtású típus 65 kWh akkukapacitást hordoz, ami NEDC-ben mérve 506 kilométeres hatótávot jelent, ezt állami támogatással együtt 229 800 jüanos, átszámítva körülbelül 10,1 millió forintos indulóáron tudják hazavinni a kínaiak. Ehhez a típushoz kérhető 77 kWh-s aksi, amivel 605 kilométerre nő a NEDC-hatótáv, illetve a nagyobb aksis Han EV választható összkerék-hajtással, ami 550 kilométert megy el egy töltéssel a meglehetősen túlzó szabvány szerint. 3,9 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulásával ez a leggyorsabb, gyártásban lévő kínai villanyautó. A Han EV csúcsváltozata 279 500 jüanról (12,3 millió forintról) indul.

Akit megbabonázott a jármű megjelenése, de továbbra is ragaszkodik a belsőégésű motorhoz, annak egy plug-in hibrid variánst is fejlesztett a BYD papíron 81 km hatótávval, de ez, és a legolcsóbb tisztán elektromos típus között mindössze 10 000 jüan az árkülönbség, ami túl kevés ahhoz, hogy egy racionálisan gondolkodó vásárló bajlódni akarjon az autó hagyományos alkatrészeinek karbantartásával.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már a Jeep is árul konnektorról tölthető autót

A Han EV a legelső tömeggyártott elektromos autó a BYD LFP akkucelláit felvonultató Blade Battery akkupakkal, amely a gyártó elmondása szerint kétszer annyira biztonságos, mint egy hagyományos lítium-ionos akkumulátorral ellátott e-autó. Megfizethető ára ellenére a leghíresebb kínai dinasztiáról elnevezett autó utasterét csupa prémium anyag díszíti, például faberakások, nappa bőrülések, és alumíniumszegélyek.

A DiPilot vezetéstámogató rendszer sok hasznos funkcióval vigyáz az utasokra és más közlekedőkre egyaránt: többek között intelligens sebességtartó automatika, frontális ütközés-figyelmeztető, gyalogosfelismerő, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, és jelzőtábla-felismerő funkció is található benne alapként, de a lista hosszasan bővíthető tovább.

Ha jól alakulnak a BYD tervei, akkor nem kell sokáig irigykednünk, mert a Han EV Európában is értékesítésre kerülhet, kezdve Norvégiával. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy milyen specifikációkkal és vételárral érkezik a kontinensünkre a kínai csúcsszedán.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.