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
auto
2024. 04. 26. péntek

A Tesla mentette meg a csődtől a német autógyártók beszállítóját

elektromos autó

Bár a koronavírus világjárvány okozta gazdasági visszaesésről rendszeresen azt halljuk,  hogy az autóiparon belül az elektromobilitást jóval kevésbé érinti, mint a hagyományos meghajtással rendelkező autók keresletét, Németországban mégis a csőd szélére került egy akkumulátor összeszerelő sorok telepítésével foglalkozó cég.

A Neuwied-i székhelyű ATW (Assembly & Test Europe GmbH) anyavállalata a kanadai ATS csoport, melynek vezérigazgatója, Udo Panenka a múlt hónapban jelentette be a cég csődközeli helyzetét. Az ATW alkalmazottai számára meglepetés volt a bejelentés, mivel a közelmúltig nyereségesen működött a cég többek között a Magna, a BMW és a Daimler beszállítójaként. A Daimler és a BMW számára az ATW korszerű akkumulátorgyártó sorok telepítését végezte.

Szeptember végén érdekes fordulatot vett az ügy, ugyanis az AGW üzleti partnerei arról kaptak értesítést, hogy tárgyalások folynak egy meg nem nevezett kaliforniai elektromos járműgyártóval, amely megmentené a 210 szakembert foglalkoztató német céget. A theeuropean.de cikkében már meg is nevezik az amerikai megmentőt, amely nem más, mint a Tesla. A felvásárlással az ATW bezárása lekerült napirendről, így az alkalmazottak is megmenekültek a munkanélküliségtől.

Az ATW akkumulátor gyártó sora (fotó: ATS Automation / Facebook)

Szakértők szerint a Tesla nagyon jó üzletet csinálhatott, hiszen egy nyíltan csőd szélén álló vállalat piaci ára minden bizonnyal nagyon kedvező lehetett, ezen kívül a világjárvány előtt az 1997-ben alapított ATW egy remekül jövedelmező vállalat volt, amely a gazdaság fellendülését követően helyreállhat. A Tesla számára nagyon fontos a szakképzett munkaerő, hiszen egy éven belül elindulhat a termelés Berlinben az európai Tesla gyárban, ugyanakkor a legtöbb autógyártó folyamatosan akkumulátor kapacitás hiánnyal indokolja az alacsony elektromos autó sorozatszámot, így az élet újraindulásakor a Tesla versenytársainak nagyon hiányozhat majd a régi beszállítójuk.

Érdekes párhuzam, hogy nem ez az első eset, amikor a Tesla felvásárol egy autóipari beszállítót, amivel megnehezítheti a konkurens autógyártók helyzetét. 2016 novemberében az amerikai cég lett a bajorországi fejlesztőközponttal üzemelő Grohmann Engineering GmbH tulajdonosa. 2020 év elején a Mercedes-Benz üzemi tanácsának vezetője, Michael Brecht, a német Manager Magazinnak adott interjújában ezt a felvásárlást okolta azért, hogy a Mercedes nem tudja a kívánt darabszámban gyártani a tisztán elektromos EQC modellt, a Mercedes később közleményben cáfolta ezt az értesülést.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.