Napenergiával zöldíti működését a Fővárosi Vízművek

A tegnapi nap a napelem-parkoké volt Magyarországon, a győri Audi-komplexum tetején bekapcsolt gigantikus méretű rendszerrel egy időben egy másik, a nap energiáját kiaknázó áramfejlesztő berendezés átadása is megtörtént, mégpedig Tahitótfalu mellett, amely a Fővárosi Vízművek környezetbarát működéséhez járul hozzá. A vadonatúj napelem-park, melynek 500 kW-os teljesítményét 2200 napelem biztosítja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség információi szerint, a Szentendrei-szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

A Fővárosi Vízművek jelenleg már 23 napelemes rendszert üzemeltet, ezek kiépítése két évvel ezelőtt indult el a Napelemes Energiatermelési Program keretében. A megújuló források bevonása az energiatermelésbe nem csupán azért előnyös, mert ezáltal egy újabb területen tudjuk visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását, hanem azért is, mert jelentős költségmegtakarítást jelent a szolgáltató számára. Ahhoz, hogy a vízbázisokon kitermelt víz a fogyasztói csapokig eljusson, évente mintegy 95 millió kilowattóra energiára van szükség, ami éves szinten közel 2,5 milliárd forintba kerül a Vízművek elmondása szerint. A már használatban lévő napelem-parkok az idei év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi tiszta energiát állítottak elő.

Budapest abban érdekelt, hogy zöldebb és fenntarthatóbb legyen. Ebbe a stratégiába illeszkedik a ma átadott napelempark és a Fővárosi Vízművek Napelemes Energiatermelési Programja. Ezzel pénzt spórol a cég úgy, hogy közben egy zöld, XXI. századi megoldást választ. Mindannyiunk közös érdeke, hogy Budapesten minél több klímatudatos beruházás valósuljon meg” – olvasható Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

A tervek szerint az új napelem-park mellé hamarosan egy kétszer ekkorát építenek, így a teljes rendszer egy 1500 kW-os teleppé növekszik. Ennek munkálatai a jövő év januárjában indulnak. A Fővárosi Vízművek rövid távú céljai közé tartozik, hogy a teljes energiafelhasználás 5%-át napenergia fedezze 2021-ben, középtávon pedig a teljes villamosenergia-igényének 10 százalékát szeretné biztosítani megújuló forrásból.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.