Jön a szuperhatékony villany-Merci 1200 kilométeres hatótávval

A Mercedes-Benz részvényeseknek tartott keddi előadásán röviden szó volt egy úgynevezett Vision EQXX projektről, mellyel a prémium autógyártó célja egy minden eddiginél hatékonyabb, és nagyobb hatótávolságú tisztán elektromos autó fejlesztése. Ezen a ponton még nem sok minden ismert a járműről, ám a Merci elmondása szerint egyetlen töltéssel el lehet vele jutni Pekingből Sanghajba, ami annyit tesz, hogy mintegy 1200 kilométerre elegendő energia nyerhető ki az akkumulátorából.

Ilyen elképesztő hatótávolságot nem lehetne pusztán az aksi méretének növelésével elérni, hiszen azzal együtt a tömeg, és így a fogyasztás is megemelkedne – magasabb energiasűrűséggel rendelkező cellakémiára, az elektromos hajtáslánc alkatrészeinek nagyobb hatékonyságára, és nem utolsó sorban aerodinamikus kialakításra van szükség. Ez utóbbiból egy kis ízelítőt máris kaphattunk, a közzétett képek egy felettébb áramvonalas villanyautó körvonalait mutatják.

A következő generációs technológia kutatására és fejlesztésére a legjobb mérnökeiket állították rá a németek Stuttgartban, de az Egyesült Királyságban tartózkodó Mercedes-Benz F1 HPP csapata is besegít, akik a villanymotorokban való jártasság mellett abban is profik, hogyan fejlesszenek rövid időn belül új rendszereket.

Egyelőre nem tudni, hogy hol tart jelenleg a projekt, és mikor láthatjuk a kész elektromos autót, de nem érdemes túlságosan komolyan venni. A Vision EQXX valószínűleg egy egyszeri bemutatóautónak épül, ami olyan technológiákat prezentál, melyek valamikor a nem túl közeli jövőben a Mercedes-Benz sorozatgyártott elektromos csúcsmodelljeiben is helyet kaphatnak.

A Mercedes előtt egyébként az Audi is bejelentette, hogy dolgozik egy szuperhatékony, high-tech villanyautón, de az Artemis projekt ennél sokkal szerteágazóbb célrendszerrel indult el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.