Főoldal » elektromos autó » Használt villanyautókra is kapható támogatás Franciaországban

Használt villanyautókra is kapható támogatás Franciaországban

Több európai állam is egyetért abban, hogy a koronavírus által összeroppantott gazdaság felélesztésére létrehozott segélycsomagoknak elsősorban a „zöld” technológiákat kell megcélozniuk az egyes szektorokon belül, ily módon állítható fenntartható pályára az országok működése. A közlekedési ágazaton belül az emissziómentes hajtásláncok jelentik a jó irányt, ezért az autóvásárlási kedv serkentését jellemzően magasabb elektromos autós támogatásokkal próbálják elérni a döntéshozók.

Így tett Emmanuel Macron, Franciaország miniszterelnöke is, aki májusban 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be az autóipar támogatására, és ezzel egyidejűleg 2021. január 1-jéig 7000 euróra emelte a tisztán elektromos járművek vásárlásakor igénybe vehető környezetvédelmi bónusz összegét a korábbi 6000-ről. Ez kizárólag az újonnan vásárolt autókra érvényes, ám mostantól a használt villanyautók beszerzését is támogatja az állam – erről Jean-Baptiste Djebbari, az ország közlekedésügyi minisztere beszélt a francia lapoknak.

Információink szerint az újonnan bevezetett 1000 euró összegű támogatás kizárólag a teljesen elektromos meghajtású használt autók vásárlásakor jár, és ami igazán érdekes: állítólag semmilyen feltétele nincs a felvételének, mindenféle kikötés nélkül bárki hozzáférhet az országban. Mivel a használt villanyautók állami támogatása rendkívüli módon fellendítheti az elektromobilitást, különösen a külföldi importból táplálkozó Magyarországon, mi is többször kitárgyaltuk már ennek megvalósításának bonyodalmait és hátulütőit.

Európában elsőként Hollandiában vezették be ezt az ösztönzőt, ott 2024 végéig 2000 euróval lehet csökkenteni a másodkézből vásárolt villanyautó árát, ám meg van szabva, hogy a tulajdonos 3 évig nem adhatja el az autót, a lízingszerződés pedig 4 évre szól, abból a célból, hogy ne lehessen folyamatos adás-vétellel többször felhasználni a kedvezményt. Nem lenne meglepő, ha hamarosan a franciák is pontosítanák a részleteket.

A közlekedésügyi miniszter egy 100 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról beszél, melyből 2 milliárd euró kizárólag „tiszta autók” számára lett elkülönítve, nem tudni viszont, hogy mekkora keret jut csak az új támogatásnak. A döntéshozók a napokban írták alá az úgynevezett Objectif 100,000 bornes chartát is, mely százezer nyilvános töltőpont kiépítését célozza 100 millió eurós büdzsével, a korábbi ütemtervnél sokkal gyorsabban, 2022 helyett 2021 végére.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.