Megszűnik a villanyautók TAO kedvezménye?

A vállalkozások számára az állami támogatásnál akár jóval nagyobb kedvezményt jelent(ett), hogy a társasági adó csökkenthető, amennyiben egy hagyományos autó helyett hibridet vagy tisztán elektromos autót vásárolnak.

Egy 2020 október 13-án benyújtott törvényjavaslat azonban úgy tűnik változtatni fog a jelenlegi helyzeten.

Társasági adó
11. §-hoz
A javaslat alapján személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlása esetén az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményét nem lehet igénybe venni, kivéve a jogszabályban meghatározottak szerinti nagy rakodóterű személygépkocsi esetében. A pályázati úton történő támogatás lehívást e szigorítás nem befolyásolja, csak vállalati adókedvezmény nem lesz igénybe vehető. 

Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, megszűnik ez a kedvezmény. A törvényjavaslatról várhatóan még októberben szavaznak. A változás a kihirdetést követő 31. napon válik hatályossá.

Advertisement
EZT OLVASTAD MÁR?  Hidrogén-folyosó épül Európában

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.