Komoly gondokat okoz a Fordnál a tűzveszélyes akkumulátor

A Ford idén augusztusban több mint 20.000 plug-in hibrid Kuga visszahívását rendelte el Európában, és ezzel egy időben fel is függesztette a modell értékesítését, miután hét alkalommal is előfordult, hogy az autó magas feszültségű akkumulátora töltés közben kigyulladt. Az autógyártó legutóbbi közleményéből kiderült, hogy ez a probléma továbbra is megoldatlan, sőt, az amerikai piacra is hatással van, ahol Ford Escape PHEV néven idén indult volna a konnektorról tölthető hibrid forgalmazása.

Az eredeti tervek szerint tavasszal kezdődött volna meg az Escape PHEV sorozatgyártása az Egyesült Államokban a hagyományos és sima hibrid meghajtású változatok mellett, melyet aztán a világjárvány miatt nyárra halasztott a vezetőség. Az amerikai Escape és az európai Kuga osztozik a hajtáslánc egyes alkatrészein, beleértve az akkucellákat is, ezért a vásárlóknak most még tovább kell várniuk: a Ford a jövő évre halasztotta a gyártást és a forgalmazást. Habár ezzel ismét nagyot borult a modell bevezetésének ütemterve, minden bizonnyal ez a kisebbik rossz, nem lett volna szerencsés ugyanis az amerikai piacról is visszahívni az összes példányt tűzveszély gyanúja miatt, nem is beszélve az esetleges személyi sérülésekről és vagyoni károkról.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ez fájni fog: január elsejétől drágulhatnak a villanyautók Amerikában

A vállat elmondása szerint a bajt a vezérlőmodul hibája okozza, ami potenciálisan az akkumulátor túlmelegedéséhez, és forró gázok kifújásához vezethet, meggyújtva ezzel az akkucsomagot és más alkatrészeket. A Ford felszólította európai ügyfeleit, hogy a probléma megoldásáig ne töltsék a hálózatról Kuga hibridjüket, használják az autót sima hibrid üzemmódban. Kompenzációképpen a gyártó meghosszabbította a járművek garanciáját, és 500 eurós üzemanyag-kártyát küldött ki vásárlóinak, de a hiba kijavítása akár még több hónapig is tarthat.

A Kuga PHEV értékesítésének leállítása nemcsak a vállalat hírnevében tehet kárt, hanem az európai kötelezettségek miatt is kellemetlen – ez a modell lett volna a gyártó kulcsa a CO2-kibocsátás csökkentéséhez és a bírságok elkerüléséhez. A Ford ezért bejelentette, hogy hajlandó összeállni más autógyártókkal a megfelelés érdekében, magyarán fizetne azért, hogy más vállalatok elektromos autói az ő flottájának átlagos emisszióját csökkentsék. A cég állítja, hogy az akkuproblémák nélkül könnyedén teljesíthető lett volna az átlagos 95 g/km-es célérték, és ezt a Transport&Environment legfrissebb elemzése is alátámasztja.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.