Ezt tudja az Audi szupermodern projektoros fényszórója

A fényszórók az autók azon alkatrészei közé tartoznak, melyek nemcsak meghatározó részét képezik a dizájnnak, hanem folyamatos és villámgyors fejlődésükkel egyre biztonságosabbá teszik az éjszakai közlekedést. A gyakran életmentőnek bizonyuló praktikus funkciók mellett természetesen helyük van a teljesen felesleges, de szórakoztató vonásoknak is, amikkel a gyártók igyekeznek egyedivé, és barátságosabbá tenni járműveiket. A Volkswagen ID. Light rendszerét is ez a kettősség jellemzi, itt a fénymodulokat felépítő 11 darab LED egység mindegyike külön kikapcsolható vagy tompítható az intelligens fénykibocsátás érdekében, valamint fényjátékkal köszöntik az autóhoz közelítő tulajdonost.

Az Audi most egy lépéssel továbbgondolta, mire is lehet képes egy modern fényszóró. A vadonatúj projektoros digitális mátrix LED (DML) fényszórók a vetítőgépekhez hasonlóan képesek animációkat megjeleníteni a felületeken, egyetlen lámpában 1,3 millió parányi tükör terelgeti a fénysugarakat. Ott még nem tart a technológia, hogy beüljünk az Audinkba egy doboz popcornnal, és kivetítsük a garázsajtóra kedvenc filmünket, de nagyon úgy néz ki, hogy a fényszórók felbontásának folyamatos növelése, és a színskála kiterjesztése valami hasonló jövő irányába visz minket.

A DML a megújult e-tron, valamint e-tron Sportback modellekben debütál ebben a hónapban, bevezetésekor ötféle köszöntő, és búcsúzó animáció válik elérhetővé az érintőképernyőn. A gyártó elmondása szerint az övé a legelső digitális mátrix LED fényszóró, mely sorozatgyártásban lévő autóra felkerül.

A falakra vetíthető logóknál és feliratoknál sokkal fontosabbak azok a funkciók, melyek a látási viszonyokon javítanak a sötétben való vezetés esetén. Ezek egyike az ötven méter hosszú fényszőnyeg, ami az autó által igénybe vett sávot festi fehérre, sávváltás esetén pedig kiterjeszti a szomszédos sávba. A szerkezet arra is képes, hogy automatikusan elsötétítse a távolsági fényszóró azon részét, mely a szembejövő járművek vezetőjét elvakítaná. Aki extraként megvásárolja villanyautójához az új DML-t, az az alábbi videóban bemutatott funkciók mindegyikét elérheti Európában, az Egyesült Államokban viszont egyelőre lekorlátozza a szabályozás a fényszórók tudásának teljes kiaknázását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.