Haszongépjármű is lesz a Dacia Springből

A Renault a könnyű tehergépjárművek vezető európai gyártójaként tudja, hogy a városi utolsó kilométeres kiszállításokhoz, valamint a mesteremberek felszereléseinek mozgatásához nincs szükség gigaakkumulátoros, több száz kilométeres hatótávú szörnyetegekre. Az ilyen célból használt járműveknél a legfőbb szempont mindig az olcsó fenntartási és üzemeltetési költség lesz, amiben a tisztán elektromos meghajtás sokkal kedvezőbb, mint a belsőégésű motor járatása. Ehhez jön még hozzá az, hogy egyre több nagyvárosban korlátozzák a hagyományos gépjárművek mozgását, így az esetleges behajtási tilalom, vagy behajtási díj sokba kerülhet az öreg technológiához ragaszkodó kereskedelmi cégeknek.

Apró mérete ellenére a tegnap bemutatott Dacia Springből is készül haszongépjármű változat. Az Electric Cargóban az alapmodell csomagterének és hátsó üléssorának helyén egy 800 literes rakteret találunk, amit drótháló választ el az első ülésektől. A rakodó terület hossza 1033 mm, és összesen 325 kilogrammnyi terhet bír el. Az alapfelszereltséghez ebben a változatban manuális légkondi, rádió, Bluetooth, USB csatlakozó, fekete szemcsés külső fogantyúk, szövetkárpit, valamint 14 colos fémfelnik tartoznak.

Külsőre leginkább az különbözteti meg a Spring Electric és Spring Electric Cargo típusokat, hogy az utóbbi a képeken látható fehér köntöst viseli, míg a négyüléses személyautó szürke-narancssárga színcsomagba öltözik piaci bevezetésekor.

A hajtásláncot érintő módosításokról nem ír a Dacia, így bizonyára ugyanaz a 33 kW teljesítményű villanymotor végzi a mozgatást a 26,8 kWh kapacitású akkucsomagból kapott energiával, ezáltal akár 225 kilométert is elgurul a villanyautó az aksi lemerülése előtt.

A Cargo érkezésének időpontjáról és áráról egyelőre nincs információ, de kisáruszállítóként valószínűleg továbbra is igénybe vehető rá a TAO kedvezmény, amit személyautóktól épp most készül megvonni a jogalkotó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.