Főoldal » elektromos autó » Teljes buszvonalakat állítanak elektromosra a müncheniek

Teljes buszvonalakat állítanak elektromosra a müncheniek

A teljesen elektromos buszok látványa manapság egyre több városban megszokott, köszönhetően annak, hogy a települések vezetői klímavédelmi törekvéseik teljesítése közben arra is ráébrednek, hogy a kezdeti magasabb vételár hamar megtérül az alacsony üzemeltetési költségek miatt. Olyan városokra is akad példa, ahol nemcsak a különböző kerületekben szétszórva helyeznek üzembe kibocsátásmentes buszokat, hanem szisztematikusan, vonalról vonalra elektromosítják járataikat. Ezt csinálja éppen München, mely a múlt hónapban nyolc új Ebusco márkájú villanybuszt állított szolgálatba a Landshutter Allee-n, és a világhírű Olympia Parkon keresztülfutó 144-es vonalon, megteremtve a legelső olyan buszvonalat a bajor fővárosban, ahol kizárólag teljesen elektromos járművek szállítják az utasokat. Ez a terület kiemelten fontosnak számít a város levegővédelmi terveiben, ezért itt szabadult meg először a dízelbuszaitól München.

Ebusco villany-buszok már a München Hauptbahnhof és az Ostbahnhof között közlekedő 100-as vonalon is dolgoznak, a Münchner Verkehrsgesellschaft mbH (MVG) tömegközlekedési szolgáltató elmondása szerint ennek megtisztítása egy kicsit nehezebb feladat a nagyobb forgalma miatt, ez indokolja, hogy a 18 méteres csuklós buszok még dízelmotorokkal szennyezhetik a levegőt. Más típusú buszokkal vagy járatsűrítéssel, de az év végére a 100-as vonalat is tisztán elektromos buszok fogják kiszolgálni a vállalat ígéretei szerint.

Dieter Reiter, a város polgármestere úgy kommentálta a vadonatúj buszok elindítását, hogy a müncheni városvezetés mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a légszennyezéssel dacolva növelni tudja a helyiek életszínvonalát, ehhez pedig a tömegközlekedés teljes elektromosítása a legjobb módszer. Az MVG vezérigazgatója hozzátette: célja, hogy 10 éven belül a városi buszflotta majdnem teljes egészét elektromosra cserélje, s a járműveket mozgató energiát 100%-ban megújuló forrásból szerezze be.

Az üzemeltető az új járműveket a kelet-müncheni telephelyén kibővített töltőparkkal várta, amiről egyszerre 15 busz képes magába szívni az energiát. Mivel a 12 méter hosszú Ebusco 2.2 városi buszok egy töltéssel akár 300 km-es hatótávra is képesek, nappali töltésre egyáltalán nincs is szükség, hiszen ez jóval meghaladja az egész napos működés során megtett távot. A buszok egész nap futhatnak az éjszaka betöltött, bőségesen rendelkezésre álló olcsó elektromos árammal.

A töltőinfrastruktúra fejlesztése, és a nyolc új busz összesen körülbelül hatmillió euróba került, amiből hárommilliót a kormány által nyújtott támogatás fedezett.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.