A gyerekek miatt veszünk majd villanyautót?

Néhány hete a Villanyóra Podcast vendége Csernok „kiszámoló” Miklós, a népszerű pénzügyi blog szerzője volt, akivel többek között arról is beszélgettünk, hogy pénzügyi, környezetvédelmi, esetleg kizárólag érzelmi okokból váltunk egyre többen elektromos autóra. Ebben a beszélgetésben (és korábban is) azt az álláspontot képviseltem, hogy nem lehet egyetlen okot sem mondani, a többségnek ezek kombinációja számít, persze egyénenként változó arányban. Számomra egyértelműen szempont a villanyautó használat mellett, hogy a gyerekeimre egy tisztább, élhetőbb világot hagyhassak örökül.

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint azonban nem csak a fenti közvetett módon, hanem közvetlenül is jelentős mértékben befolyásolja a gyerekek véleménye a szüleik döntését, még olyan nagy összegű beszerzés esetén is, mint a családi autó megvásárlása.

Az insideevs.com számolt be egy tanulmány eredményeiről, amelyben 7 és 12 év közötti gyereket kérdeztek az elektromos(ított) autókról. Az 1250 megkérdezett gyermek nagyobbik fele (54,2%) azt mondta, hogy próbálkozott már meggyőzni a szüleit arról, hogy éljenek környezetvédőbb életet, figyeljenek oda az újrahasznosításra, újrafelhasználásra, sőt, cseréljék le az autójukat.

A tanulmányban részt vevő gyerekek kétharmada (67,8%) vélekedik úgy, hogy egy tisztán elektromos vagy plug-in hibrid autó jót tesz a Földnek, és a gyerekek 55,3%-a azt is mondta, hogy a jövőben elektromos autót fog használni.

Elintézhetnénk ezt egy legyintéssel, mondván mi köze a gyerekeknek ahhoz, hogy a szülő milyen autót választ, azonban a felmérés arra is rámutatott, hogy 10 gyerek közül 7 esetében a szülők kikérik a gyerekek véleményét az olyan nagyobb összegű beruházások előtt, mint az autóvásárlás vagy a tervezett nyaralás úticélja.

A fenti kutatást végző Peugeot UK ügyvezető igazgatója, David Peel, elmondta: „Örömmel látom, hogy az autóvásárlók következő generációját a tisztán elektromos és a plug-in hibrid autók hozzák lázba, és azt is, hogy jól tudják, hogy ezek a járművek jótékony hatással vannak a környezetünkre. Ezt figyelembe véve nagyon pozitív dolognak tartom, hogy a kutatásunk rámutatott, hogy a gyermekek mennyire képesek befolyásolni a szüleik döntéseit.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.