Megérkezett Magyarországra az új Kia e-Soul

Ezúttal egy olyan újdonságról tudunk beszámolni nektek, ami valójában nem is újdonság. A Kia már 2014-től készít a Soul-ból tisztán elektromos változatot, Kia Soul EV néven, melyet a közelmúltban teszteltünk is. A modell azonban 2019-re megújult. Az új Kia Soul először 2018 decemberében Los Angelesben mutatkozott be a közönségnek, majd 2019 tavaszán Európában is bemutatták a Genfi Autószalonon. Európában az újjászületéskor a hagyományos hajtás el is tűnt a kínálatból, kizárólag elektromos autóként vásárolható meg.

Az autó hajtásrendszere megegyezik a Hyundai Kona electric és a Kia e-Niro modellekben már megismerttel. Az akkumulátor kapacitás is a megszokott, 39, illetve 64 kWh, utóbbival az e-Soul WLTP mérési ciklus szerinti hatótávja 452 km. 2020-ban a városi autók kategóriájában a Soul megnyerte a világ év autója címet is.

Térjünk rá végre arra is, hogy mitől újdonság egy másfél éve bemutatott, és már jó ideje megvásárolható modell. Magyarországon eddig nem forgalmazták a típust, most viszont végre megérkezett. Ráadásul a kisebb akkuval befért a bűvös 11 milliós határ alá is, így aki rendelkezik támogatói okirattal, de még nem döntött, annak újabb modell kerülhet fel a térképére.

Az e-Soul árlista alapvetően 11,399 millió forintról indulna a kisebb akkus Silver felszereltséggel, azonban jelenleg ennél olcsóbban megvásárolható az akciós, City Star Edition változat, 10,999 millióért, így támogatói okirattal ez a felszereltség 8,499 millióért hazavihető. A Silver és a City Star változat csak a kisebb akkuval kapható. A következő, közepes, Gold névre keresztelt felszereltségi szint már mindkét akku mérettel választható, 12,199, illetve 13,499 millió forintos áron. A legmagasabb, Platinum felszereltség csak a 64 kWh-s akkumulátorral választható, 14,199 milliós listaáron. Természetesen az 500 000 forintos állami támogatás a 11 millió feletti áron kapható modellekre is igénybe vehető, bár korábbi saját statisztikánk alapján annyira kevesen pályáztak a félmilliós támogatásra, hogy ez inkább elméleti lehetőségnek tekinthető, azonban a Kia a Gold és Platinum felszereltséget választóknak 0% THM-es hitellel igyekszik a kedvébe járni.

Az autó listaára az extra listát böngészve 1 millió forinttal könnyedén megnövelhető, ha kérjük például a 300 ezer forintos napfénytetőt vagy hőszivattyús fűtést, és a nyilvános AC töltőknél különösen praktikus 3 fázisú fedélzeti töltő felára is 200 000 Ft. A bőr belsőért 500.000 Ft-ot, a metál vagy két tónusú fényezésért 165, illetve 250 ezer forintot kell fizetnünk. A megrendelt autók esetében általában 5-6 hónap a szállítási határidő, mivel a Soul Dél-Koreából érkezik, de aki a korábban már megrendelt és már gyártásban lévő autók közül választ, az már februárban átveheti új autóját.

A házon belüli konkurensekkel méreteiben inkább a Hyundai Konával vethető össze, a Niro mindkettőnél tágasabb, ami a csomagtérben a leglátványosabb. A korábbi Kia Soul EV modell két fontos előnye a jellegzetes kocka-formának köszönhető tágas utastér, valamint a minőségi anyaghasználat volt. Információnk szerint mindkettőt megőrizte az új Soul is, így ha valaki elektromos Kiát szeretne vásárolni, arról kell döntenie, hogy a tágasabb csomagteret, vagy a minőségi anyaghasználatot és a stílusos megjelenést szeretné inkább előnyben részesíteni. Remélhetőleg hamarosan ki is próbálhatjuk az új Soult,  hogy első kézből számolhassunk be az tapasztalatainkról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.