Mitológia autókkal: Herculestől kaphat elektromosságot a Titan

A Bloomberg értesülései szerint a Nissan is kihasítana magának egy szeletet az elektromos pick-upok piacából, és tervbe vette az Egyesült Államokban Titan néven forgalmazott platós haszongépjárművének villanyautóvá alakítását. Meg nem nevezett források arról árulkodnak, hogy a japán autógyártó ehhez egy fiatal amerikai cég, a Hercules Electric Vehicles segítségét kéri – a 2018-ban alapított start-upról mi is írtunk korábban, hiszen egyike a számtalan csapatnak, melyek tisztán elektromos pick-uppal próbálnak sikeres autógyártóvá válni.

Hivatalos információk egyelőre nincsenek az együttműködésről, de lehetséges, hogy elképesztő módon ráhibáztunk júniusban, amikor a Hercules bemutatta villanyautóját, az Alphát. Akkor ugyanis a látványtervek láttán azt írtuk: „valami ilyesmi lehetne az eredménye annak is, ha a Nissan tisztán elektromosra formálná a Titan pick-upját.” Valóban van hasonlóság, így az sem kizárt, hogy ez szándékos, és már hónapok óta folynak a tárgyalások, de állítólag egyelőre semmit sem írtak alá a felek. A hírek szerint a Nissan a Herculestől vásárolná a tisztán elektromos hajtásláncot a Titanhoz, és a két jármű számos alkatrészen osztozna.

A Nissan 2003-ban kezdte el kisteherautójának sorozatgyártását, de sosem tudta felverekedni magát az élmezőnybe a Ford, a Ram, a Chevrolet, és a GMC által uralt piacon. 2019-ben 38%-ot esett vissza a Titan népszerűsége az előző évihez képest, ekkora zuhanást egyetlen másik modell sem tapasztalt a nagy autógyártók Egyesült Államokban értékesített modelljei közül. 2019-ben 31.514 darab talál gazdára belőle, míg az ország kedvenc pick-upjából, a Ford F-szériájából 896.526. A mélyrepülés az idei évben is folytatódik, szeptemberig 24%-kal kevesebb Titan fogyott, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A Nissannak egyébként van egy másik pick-upja is, a Frontier, az kicsivel nagyobb népszerűségnek örvend.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mekkora egy használt LEAF értékvesztése?

A tisztán elektromos meghajtás megjelenése azonban alaposan felrázza ezt a szegmenst, ami lehetőséget ad a Nissannak újrapozicionálni járművét. Ehhez persze az kellene, hogy a vetélytársak előtt, vagy legalábbis nem túlságosan lemaradva dobja piacra az elektromos Titant.

Elektromos autót használsz?