Már nem csak délibáb az elektromos Hummer

A GMC Hummer EV októberi leleplezése után sokan nehezményezték, hogy a General Motors egy videóanyag levetítésével letudta a várva várt nagy bemutatót. Nem sokkal később az autógyártó elismerte, hogy a premier időpontjában még nem rendelkezett teljesen működő prototípussal, és a számítógéppel generált felvételeken egy nagyon alacsony funkcionalitású bemutatódarab látható. Ez különösen annak fényében keltett indulatokat, hogy szeptemberben a General Motors által támogatott Nikola körül részben egy hasonló húzás miatt robbant ki balhé, ráadásul felmerült az a kérdés is, hogy képes lesz-e a cég az ígéreteihez híven 2021 őszén elindítani a villanyautó gyártását.

A kételkedők megnyugtatására a GM most közel másfél hónappal a bemutatót követően előhúzott egy működő darabot, és elvitte téli tesztelni. A sasszeműek a gyártó üzenetét is kiszúrhatják a rendszámtáblán: OMGREAL, azaz istenem, valódi.

A tisztán elektromos meghajtású platós kisteherautó rengeteg funkcióval és elképesztő specifikációkkal mutatkozott be, amelyek hívogatóak lehetnek azok számára, akik nem csupán egy fapados, egyszerű pick-upra vágynak. Valószínűleg sokan vannak így, hiszen a 2021-től rendelhető Edition 1 különleges kiadásból egy óra alatt lefoglalták az összeset.

A csúcsváltozat teljesítménye 1000 lóerő, a hatalmas, 200 kWh-s akkucsomag 350 kW-tal is feltölthető, és akár 560 kilométeres hatótávolságra is elegendő. Ez 112.595 dollárról indul, míg az alapmodell, ami 2024-től lesz elérhető, 79.995 dollárba kerül majd. A Hummer EV-ből készül SUV változat is, egy múltkori sajtótájékoztatón már ezt is megvillantotta a GM.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.