Egyéjszakás kaland lesz az ID.3 szoftverfrissítése

Ahogy azt már három hete megírtuk, végre elkészült a Volkswagen MEB-platformos autóinak szoftvere. Az első ID.3 példányokat úgy adták át, hogy néhány funkció nem működött. Az insideevs.com információi szerint a Zwickauban mostantól legördülő autók már teljes funkcionalitással érkeznek. A korábban átadott autók tulajdonosainak a közeljövőben fel kell keresni egy közeli Volkswagen szervizt, ahol elvégzik majd a szoftverfrissítést. Az Automotive News-ra hivatkozó cikk szerint a frissítéshez az autót éjszakára a szervizben kell hagyni, ugyanis nem egy néhány perces folyamatról van szó, annál időigényesebb lesz ez az első szoftverfrissítés.

Mindenképp megéri persze az „ottalvós” beavatkozás, mivel olyan új funkciókat kap az autó, mint az Augmented Reality szélvédőre vetített információs kijelző, és az Android Auto/Apple Carplay képernyő-tükrözés. Néhány korai tulajdonos váratlanul lemerülő 12V akkumulátorra is panaszkodott, a hírek szerint ezt a problémát is kezeli az új szoftver. A legfontosabb újdonság pedig az Over-the-Air (OTA) szoftverfrissítés, melynek köszönhetően a későbbi frissítésekhez már nem kell majd szervizbe menni, azok az otthon parkoló autón is végrehajthatók lesznek.

A későbbi OTA frissítéshez szükséges informatikai háttérről, beleértve annak biztonságát, a Continental gondoskodik majd, amelyhez nem csak az autók szoftverfrissítésére van szükség, hanem még a központi informatikai rendszer felállítása is hátra van.

Az első, szervizben végrehajtott szoftverfrissítés csak az ID.3 modellt érinti, a Volkswagen egyéb MEB-platformos modelljei (pl. a hamarosan az első vásárlókhoz kerülő ID.4) már a végleges szoftverrel hagyja el a gyárat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.