Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Harmadik hónapja vezeti az ID.3 a norvég eladásokat

Harmadik hónapja vezeti az ID.3 a norvég eladásokat

A norvég autópiacról gyakran mondják, hogy nem érdemes az eladásokból komoly következtetéseket levonni, mivel egy gazdag, de kis ország piacáról van szó, amit jelentős mértékben torzítanak a hagyományos autókat sújtó magas adók, valamint az elektromos autók támogatása. A szkeptikusokat el kell szomorítanom: a világ egyértelműen Norvégia után halad, a kérdés csupán az, hogy hány évvel vagyunk lemaradva. 2013-ban még Norvégiában is elenyésző volt a tisztán elektromos autók forgalomba helyezése, most pedig úgy tűnik, hogy egy évtizedre sem lesz szükség a teljes átálláshoz.

2020 novemberében a norvég eladások nagyobbik fele (7035 db, 56,1%) akkumulátoros, tisztán elektromos autó volt. A második helyen a tölthető hibridek állnak (2983 db), 23,8% piaci részesedéssel. A két adatot összeadva láthatjuk, hogy hajszál híján elérte a 80%-ot a tölthető autók piaci részesedése. A hibridek további 9,5%-ot hasítottak a tortából, így a hagyományos, kizárólag benzines vagy dízelmotorral hajtott járművek aránya egyre inkább marginális, 10% alatti.

Akkor sem sokkal rosszabbak az adatok, ha nem csak a legutolsó hónapot, hanem az elmúlt egy évet nézzük. A 2019. december-2020. november időszakban Norvégiában 63.082 tisztán elektromos autó (52,2%), és 24.712 PHEV (20,5%) talált gazdára.

Az idei évben a hagyományos autók piaca annyira kicsire zsugorodott, hogy a Hyundai úgy döntött, 2021 januárjától nem kíván több hagyományos autót értékesíteni a norvég piacon, a Honda pedig 2022-től egész Európára hasonló döntést hozott.

Norvégia legnépszerűbb autója már három hónapja zsinórban a Volkswagen tisztán elektromos újdonsága, az ID.3. Szeptemberben, az autó piaci bevezetésekor 1989 példányt adtak át, októberben pedig rekordot döntött a német gyártó 2475 autó forgalomba helyezésével. Novemberben a szám kissé visszaesett ugyan, 986 példányra, de még ez is elég volt az első hely megőrzéséhez a Nissan LEAF (674 db), az MG ZS EV (644 db) és az Audi e-tron (569 db) előtt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.