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
auto
2024. 04. 20. szombat

Elvesztette a pert a Tesla egykori szivárogtatója

elektromos autó

Utoljára év elején foglalkoztunk Martin Tripp ügyével – ő volt az a nevadai Tesla-alkalmazott, aki belső adatokat szivárogtatott a sajtónak, és valami nagy méretű megtévesztést vélt leleplezni, a cég pedig ipari kémkedéssel vádolta.

Most a bíróság tett pontot az ügy végére.

Magyarországon él a Tesla szivárogtatója

Ez nem nyert

Tripp magatartása és akciói korábban meglehetősen sok kérdést vetettek fel. Az amerikai jog ismeri az ú.n. whistleblower fogalmát: ez egy olyan belsős informátor, aki a közjó érdekében egy szervezet, vagy vállalat visszaéléseit, csalásait leplezi le, ezért védettséget élvez. Ennek persze azért megvannak a formai követelményei. Ha valaki a fenti okokból kifolyólag belsős anyagokat visz ki, titkos információkhoz fér hozzá, azzal technikailag bűncselekményt követ el, azonban ha ezeket azzal a céllal teszi, hogy átadja a hatóságoknak, akkor jogi védettséget, sőt, több százezer vagy millió dolláros jutalmat is kaphat.

Csakhogy Tripp nem így járt el.

A Tesla vádjai szerint a volt alkalmazott szándékosan rombolt a cég saját fejlesztésű ERP (vállalatirányítási) rendszerében, illetve nagy mennyiségű adatot töltött le, amelyet fals vádak és következtetések kíséretében a sajtónak szivárogtatott. Munkatársait is igyekezett beszervezni, és azzal csalogatta őket, hogy egy újságíró, akivel összedolgozik, 50 ezer dollárt hajlandó fizetni a szolgálataikért. Ezt egyébként a később a telefonján talált üzenetek is bizonyították. Az említett újságíró a vádak szerint az a Linette Lopez volt, aki folyamatosan a Teslát ekéző írásokat jelentet meg, és a cég legnagyobb shortolóját, Jim Chanost tekinti példaképének. Tripp többek között azt is állította, hogy életveszélyes a Tesla Model 3, mivel a cég szándékosan selejtes cellákat rak az autókba, hogy ne kelljen kidobni azokat, ezek pedig zárlatosak lehetnek, és tűzhöz vezetnek majd. A több mint 700 ezer legyártott Model 3 kapcsán azonban nem ismerünk tömegesen előforduló öngyulladásos eseteket. A haraggal és vádakkal távozó férfi szomszédai egyébként még a hatóságokat és a cég biztonsági szolgálatát is riasztották, mert attól tartottak, Tripp fegyverrel venne elégtételt a gyár alkalmazottjain, de később ezek a vádak nem bizonyosodtak be, és a történet ezen részéből végül nem lett eljárás.

Miután lebukott, az ex-Tesla-alkalmazott megpróbálta magát whistleblowernek beállítani, és még egy nagy, erre specializálódott ügyvédi iroda is felkarolta az ügyét, akik dollár (száz)milliókat reméltek kiperelni az autógyártóból.

Itt a vége

A peres eljárás azonban nem alakult jól Tripp szempontjából, és egy idő után ügyvédei is otthagyták. Ez általában akkor következik be, ha az ügyfél nem kooperál a jogi képviselővel, vagy nem mond neki igazat – de hogy itt mi volt a konkrét ok, azt persze nem tudjuk.

Egy nevadai bíróság most tett pontot az ügy végére – jelentette nemrég a Bloomberg. A felek végül megállapodtak, de nehéz lenne nem úgy értelmezni a következményeket, hogy a Tesla nyert.

Tesla Model 3 akku modul 2170-es cellákkal

A megállapodás értelmében Tripp elismerte, hogy vétett az üzleti titkokat védő törvények, és a céges titoktartási szerződése ellen, emiatt 400.000 dollárt fizet büntetésként. Mivel a tevékenységét azután is folytatta, hogy attól a bíróság eltiltotta, további 25.000 dollárt kell fizetnie.

Az ex-alkalmazott egyébként jó hírnevének megsértése okán ellenkeresettel élt a céggel szemben, és 1 millió dollárra perelte őket – ezt a bíróság elutasította, és az ügyet a jelen megállapodás értelmében lezártnak tekinti.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.