22 kW-os egyenáramú fali töltőt fejleszt a Volkswagen

A hordozható, akkumulátoros villámtöltő, és az imádnivaló, önvezető töltőrobotok után most egy újabb innovatív elektromosautó-töltési megoldással állt elő a Volkswagen Group Components: 22 kW-os DC fali töltő fejlesztését jelentette be. Ezzel a töltési teljesítménnyel (22 kW) elsősorban váltakozó áramú hálózattal dolgozó töltőoszlopoknál találkozhatunk, többségében szupermarketek parkolóiban, ám csak nagyon kevés olyan elektromos autó van jelenleg a piacon, mely ténylegesen képes kihasználni ezt.

A legtöbb villanyautó maximum 11 kW felvételére képes AC hálózaton – ezt ugyebár a járműbe szerelt fedélzeti töltőberendezés korlátozza le –, például a Volkswagen MEB padlólemezére épített villanyautók sem tudnak ennél többet fogadni. Ennek megfelelően a Volkswagen ID.3-hoz már megvásárolható VW ID. Charger fali töltő is 11 kW-os – ennél magasabb teljesítményre nincs szükség, hiszen nem tudná kihasználni az autó.

Az új termék azonban megkerüli a fedélzeti töltőt, és minden olyan villanyautót képes 22 kW-os teljesítménnyel kiszolgálni, melyen CCS villámtöltő-csatlakozó található. A DC fali töltőt nem feltétlen otthoni használatra szánja a Volkswagen, hiszen a megfelelő rendszer kiépítése költséges és körülményes lehet, ráadásul nincs is igazán igény rá, mivel fele ekkora teljesítmény is elegendő a kényelmes éjszakai feltöltéshez. A berendezés elhelyezése inkább nyilvános, vagy félig nyilvános helyszíneken lehet praktikus, például parkolókban.

Hasonló berendezések egyébként már vannak a piacon, például az ABB fejlesztésében, de a Volkswagen szerkezete – valószínűleg elsőként a CCS csatlakozós DC Wallbox-ok között – kétirányú töltésre is képes, így amennyiben a villanyautó is kompatibilis ezzel a funkcióval, úgy az a hálózatnak, vagy a háztartásnak elektromosságot biztosító energiatároló egységnek is alkalmas.

Jelenleg folyamatban van a töltő tesztelése, a gyártó öt német városba (Wolfsburg, Braunschweig, Hannover, Salzgitter, és Kassel) összesen 20 példányt szállított kísérleti projektekhez, melyek egyrészt a VW létesítményeinél bővítik a töltőhálózatot, másrészt értékes tapasztalatot jelentenek a további fejlesztéshez. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a 22 kW-os DC töltő.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.