Főoldal » elektromos autó » Újra gyártásba mehet a DeLorean DMC 12

Újra gyártásba mehet a DeLorean DMC 12

Majdnem negyven év után felcsillant a remény, hogy minden idők egyik leghíresebb, legkultikusabb autója ismét gyártásba kerülhet. Habár a DeLorean Motor Company egy meglehetősen rövid, de annál emlékezetesebb autógyártó pályafutás után csődbe ment, a legenda nem merült feledésbe, hiszen egy texasi cég ugyanazon a néven továbbvitte az örökséget, és évek óta szándéka az eredeti márka egyetlen sorozatgyártású modelljének, a DeLorean DMC 12-nek az újbóli piacra dobása. Ebben ez idáig az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) akadályozta meg, melynek a 25 évnél idősebb autómodellek replikáinak gyártására vonatkozó szabályozása nem tette lehetővé a DeLorean újraélesztését, ám a gyártó által közzétett legújabb blogbejegyzés szerint ez most megváltozott.

A helyzetet bonyolítja azonban, hogy a közelmúltban számos beszállító-partner tönkrement a járvány következtében, ráadásul a közlekedési szektor technológiai változásai is felborították a terveket, ugyanis a kiválasztott belsőégésű motor 2022 után már nem fog megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak. Így még ha most rögtön el is tudná kezdeni a gyártást a DMC, a motornak akkor sem lenne hosszú élete a piacon. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy a Vissza a jövőbe című filmtrilógia időgépe a valóságban is megkavarja majd az idősávokat, és a klasszikus külső alá modern villanymotor kerül. A döntés nem végleges, de az elektromos autók népszerűségének robbanásszerű növekedése miatt ezt tartja a helyes útnak a vállalat.

Forrás: Wikipedia

Egyelőre nem tudni, mikor lesz kapható villanyautóként a sirályszárnyas ikon, de nem érdemes tömegtermelést várni, a DMC 12 inkább csak az igazi fanatikusokat teszi majd boldoggá. Az azonban biztos, hogy a rozsdamentes acélváz kiválóan mutatna a Tesla Cybertruck mellett a garázsban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.