Itt az új elektromos városi Opel

Ismét egy újabb tagot köszönthetünk a PSA villámgyorsan bővülő elektromos kisteherautó-kínálatában: ezúttal az Opel/Vauxhall prezentálta a Combo tisztán villanyos változatát, mely dizájnban némileg eltér a múlt héten leleplezett Citroën ë-Berlingótól, de méreteiben és technológiájában azonos. Az alapot ezúttal az immáron a Stellantis részeként működő vállalatcsoport EMP2 padlólemeze adja, amelyben az e-CMP építőkészletből ismerős 100 kW (136 LE) teljesítményű, és 260 Nm nyomatékú villanymotor küldi az energiát az első tengelyre. Típustól függően a Combo-e gyorsulása legkevesebb 11,2 másodperc 0 és 100 km/h között, a végsebességét pedig 130 km/h-n határozza meg az elektronika.

A városi és városkörnyéki csomagszállításhoz tervezett villanyautó a 216 cellából és 18 modulból álló 50 kWh-s akkumulátorral lesz kapható, amely a padlóba rejtve nem foglalja el a helyet a raktérből, illetve az utastérből. A hatótávolsága 275 kilométer a WLTP szerint, és a 100 kW-s CCS villámtöltési képességnek köszönhetően akár fél óra alatt is 80%-ra lehet tölteni az aksit egy legalább ekkora teljesítményű töltőoszlopon. Váltakozó áramú hálózaton opcionálisan lehet kérni 11 kW-os háromfázisú fedélzeti töltőt, vagy beérhetjük az alapfelszereltséghez járó egyfázisú 7,4 kW-tal.

Az autó külső dimenzióit tekintve nagyobb választást kapnak a vásárlók, mint az akku kapacitásánál, a Combo-e ugyanis kétféle méretben lesz elérhető. A 4,40 méteres változat (2785 mm tengelytávval) akár 3090 mm hosszú tárgyak szállítására is alkalmas a 3,3-3,8 m3 között terjedő rakodóterében, és akár 800 kilóval is terhelhető. A vontatási kapacitása 750 kg. A 4,75 méteres XL kialakítás (2975 mm tengelytávval) csomagterének maximális térfogata 4,4 m3, ezt a verziót utasok szállítására is be lehet rendezni, a sofőrön kívül négy személy számára.

A vezetőfülkében egy 8 hüvelykes érintőkijelző található, ezen keresztül lehet hozzáférni a Multimedia Radio és Multimedia Navi Pro szórakoztató és információs rendszerekhez, amelyek az Apple CarPlay és Andorid Auto mobiltelefonos tükrözést is támogatják.

A Combo-e idén ősszel kerül a kereskedésekbe, valamint még 2021-ben a Movano-e is megjelenik, amivel teljessé válik az Opel könnyű tehergépjármű-kínálatának elektromosítása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.