Ilyen olcsón népautó lehet az ID.3

A Volkswagen ID.3-ról eddig sem volt titok, hogy három különböző akkumulátor-mérettel kerül piacra az első MEB-platformra épülő elektromos autóként. A 2020 nyarától forgalmazott 1st Edition a közepes, bruttó 62 (nettó 58) kWh kapacitású akkumulátort kapta, a legkisebb akku mérete bruttó 48 (nettó 45), a legnagyobb pedig bruttó 82 (nettó 77) kWh. Az autók WLTP ciklus szerint mért hatótávja az egyes akkuméretekkel rendre 330, 420 és 550 km.

A forgalmazás tavalyi kezdetekor volt, aki reménykedett benne, hogy még az állami támogatás támogatói okiratainak meghosszabbított lejárata előtt megrendelhető lesz a legkisebb akkus változat, amely talán becsúszik a 2,5 milliós támogatás 11 milliós vételár-küszöbe alá. A támogatói okiratok a napokban jártak le, és magyar ára még mindig nincs a kis akkus változatnak.

 

Németországban a mai napon kezdődött meg a legkisebb akkus ID.3 Pure forgalmazása, a konfigurátor szerint 31.495 eurós (6000 euró német állami támogatással és az ahhoz elvárt 3000 euró gyártói kedvezménnyel 22.495 euró) alapáron. Ez az ár magasabb, mint a korábban várt 30.000 eurós induló ár, azonban a német állami támogatást igénybe véve mindössze 10%-kal magasabb, mint a hagyományos hajtással rendelkező Golf 20.400 eurós alapára.

EZT OLVASTAD MÁR?  Jövőre érkezik az első tisztán elektromosnak tervezett Kia

Magyarországon még nem ismerjük a legkisebb akkus változat árát. A 62 kWh-s akkuval az ID.3 Pro P. Life változat alapára nálunk 14.188.440 Ft, Németországban pedig 34.995 eurótól indul a közepes akkus ID.3 Pro változat.

Az ismert német árakból, az aktuális EUR-HUF árfolyamból, és a magasabb magyar forgalmi adóból kiindulva viszonylag kicsinek tűnik az esély arra, hogy Magyarországon beférjen a belépő modell a 11 milliós határ alá. Azonban az előző év már hozott meglepetéseket, egyértelművé vált, hogy az importőröknek fontos, hogy legyen egy 11 millió forint alatti áron kapható változat a legtöbb típusból. Ezért a tiszta matematika ellenére mégis reménykedünk abban, hogy lesz a maximális támogatásra jogosult ID.3. Persze egyelőre még azt sem tudjuk biztosan, hogy az idén újrainduló állami támogatás feltételei változatlanok maradnak.

Németországban a legnagyobb akkus ID.3 Pro S és Tour változata is megrendelhető már (41.995, illetve 49.685 eurós induló áron), de a nagy hatótávért azzal kell fizetnünk, hogy ez a változat csak 4 személyes. A gyakorlatban persze ebben a kategóriában nem kényelmes hátul három személynek hosszabb távon utazni, mégis sokaknak fájhat ez a korlátozás. A jó hír, hogy a szlovák MojElektromobil oldal értesülései szerint, amit a Volkswagen szlovák e-mobilitásért felelős vezetője is megerősített, hamarosan jön az 5 személyes változat a 82 kWh-s akkuval.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.