Villanykamionnal mászták meg Amerika legendás csúcsát

4302 méteres tengerszint feletti magasságával a Pikes Peak az észak-amerikai Sziklás-hegység Front Range vonulatának egyik legmagasabb hegycsúcsa, de legtöbben bizonyára nem földrajz órán találkoztak ezzel a névvel, hanem az évente itt megrendezésre kerülő legendás autó- és motorverseny, a Pikes Peak International Hill Climb hegyi felfutó miatt tudják térképre helyezni. A rendezvény már villanyautós körökben is ismert, miután a Volkswagen ID.R 2018-ban leiskolázta a teljes mezőnyt, tavaly pedig egy repülő Tesla szolgáltatta az izgalmakat a nézőknek.

A coloradói helyszín népszerűsége kiváló lehetőség a járműgyártók számára, hogy legújabb termékeikre irányítsák az autórajongók figyelmét. Ezt használta ki a Paccar alá tartozó Peterbilt Motors Company, melynek 579EV elnevezésű modellje a gyártó elmondása szerint a legelső tisztán elektromos meghajtású, Class 8 besorolású nyerges vontató, mely felért a hegycsúcsra.

A 670 lóerő teljesítményű, körülbelül 240 kilométeres hatótávra képes villanyos óriás már november óta rendelhető az Egyesült Államokban, a Peterbilt a tesztprogram részeként vitte ki a hegyekbe még a sorozatgyártás idei kezdete előtt. A vállalat kínálatában már két másik, teljesen elektromos tehergépjármű is megtalálható, az 520EV-t hulladékszállításhoz tervezték, a 220EV pedig csomagszállító feladatokat lát el.

Az 579EV háromnapos tesztelése során többször is oda-vissza teljesítette az átlagosan 7%-ot emelkedő utat, melynek utolsó 12,42 mérföldes szakaszán 156 kanyart kellett leküzdenie. A Peterbilt hangsúlyozza, hogy az akkumulátor által alacsonyra helyezett tömegközéppont nagyban hozzájárult a villanykamion kitűnő kezelhetőségéhez, a regeneratív fékezés pedig különösen jól teljesít ilyen terepen.

Peterbilt 579EV

Érdekesség, hogy a Paccar a Peterbilt mellett egy másik kamiongyártójának kibocsátásmentes behemótját is a Pikes Peakre vitte tesztelni a tavalyi év végén: a Kenworth T680 FCEV az első hidrogénes üzemanyagcellás nyerges vontatóként mászta meg a hegyet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.