Jön az elektromos kerékpárok állami támogatásának harmadik fordulója

Ősszel jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy egymilliárd forintos keretösszeggel kívánják támogatni a lakosságot elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok vásárlásában.

A pályázatot minden hónapban egy hétig lehet benyújtani egy éven keresztül (illetve a keretösszeg kimerüléséig). Az első benyújtási lehetőség 2020. november 23-27. között volt, amelyben 1019 pályázat kapott kedvező elbírálást, így az első hetet követően közel 110 millió forintot ítéltek meg a pályázóknak. A második fordulóban 2021. január 4-8. között lehetett benyújtani a pályázatokat, amikor 1185-en pályáztak, több mint 128 millió forintra.

Ha az érdeklődés változatlan marad a további pályázati időszakokban is, akkor az egymilliárd forintos keretösszeg nem fog kitartani a tervezett egy évig, a tavasz közeledte ráadásul tovább növelheti az érdeklődők számát, így aki nem szeretne lemaradni a lehetőségről, igyekezzen minél előbb beszerezni a pályázathoz szükséges munkáltatói igazolást, vagy bankszámla kivonatokat.

A pályázattal ugyanis elsősorban a munkába járást szeretnék támogatni, ezért kizárólag magánszemélyek pályázhatnak, elvárás a magyarországi lakóhely, és a legalább 3 hónapos munkaviszony. Egy személy egyetlen kerékpárra pályázhat, a támogatás a jármű árának legfeljebb fele lehet, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer, nyomatékszenzorosoknál maximum 150 ezer forint.

A pályázat benyújtására legközelebb 2021. február 1-5. között lesz lehetőség, lebonyolítását az elektromos autók vásárlásának támogatásához hasonló módon az IFKA végzi. Pályázni elektronikusan, a pályázati portálon lehet. A pályázat támogathatóságáról 20 munkanapon belül születik döntés, majd újabb 10 munkanapon belül az IFKA a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázó részére. A kerékpár megvásárlására a támogatói okirat kiadását követően 180 nap áll rendelkezésre.

A támogatható kerékpárokra vonatkozó műszaki feltételek ebben a cikkünkben találhatók.

Címlapkép: Halász Gábor

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.