Soha nem volt még ekkora érdeklődés Hyundai autóra

Már a február 23-ai világpremier előtt is borítékolható volt, hogy nagyon sokan lesznek kíváncsiak a Hyundai legelső alapoktól kezdve tisztán elektromosnak tervezett autójára, az IONIQ 5-re, amiben kellőképpen közrejátszik a márka másik két villanyautójának, a Kona Electric, és az IONIQ Electric népszerűsége is. A hatalmas mértékű érdeklődést a gyártó is megerősítette: elmondása szerint soha egyetlen Hyundai-modell sem váltott még ki ennyi reakciót az európai vásárlókból.

A vállalat 236.000 európai „érdeklődésről” számolt be a bemutató utáni 3 nap alatt – hogy pontosan mit is ért ez alatt a Hyundai, azt nem tudjuk, de biztosan ideveszi a weboldalának forgalmát, azaz a hírlevélre való feliratkozásokat is. Az azonban biztos, hogy még a vadonatúj Tucson tavalyi premierje sem generált ekkora lelkesedést, márpedig az az autó a Hyundai legnépszerűbb, globálisan értékesített SUV-ja.

Az előrendelések tekintetében sem teljesít rosszul az IONIQ 5, a limitált szériás Project 45-re, amit elsőként vehetnek át a vásárlók, és amelyből összesen 3000 darabot szán kontinensünkre a Hyundai, majdnem háromszoros túljelentkezést regisztrált, azaz közel 9 ezren jegyezték elő ezt a változatot.

A The Korea Times értesülései szerint hazai piacán is átlőtte a plafont az autó iránti kereslet, a bemutatót követő egyetlen nap alatt 23.760 előrendelés érkezett be a Hyundai-hoz. A dél-koreai sajtó aggodalmát fejezte ki a gyártást illetően, ugyanis az IONIQ 5 sorozatgyártása az európai piacra márciusban indul Ulsanban, amely pont egybeesik azzal az időszakkal, amikor egyes elemzők szerint a legdurvább mértékben jelentkezik a globális autógyártást akadályozó chiphiány.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.