Visszahívták a Ford első igazi villanyautóját

Úgy tűnik a Ford is beáll azon nagy hagyományos autógyártók sorába, akiknek nem megy döccenők nélkül az elektromos autóik bevezetése.

Első visszahívás, második minőségi gond

Éveken keresztül azt hallgattuk, hogy eljön majd a Kánaán és befellegzett a startupoknak, ha a nagy tradicionális autógyártók megérkeznek a piacra. Bár nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy az akkumulátor technika, vagy az elektromos hajtáslánc terén azonnal a fiatal titánok nyomába érnek a nagyok, azért abban nem nagyon kételkedett senki, hogy 100 éves tapasztalattal autót azért tudnak építeni nagy öregek.

Mustang Mach-E GT Performance Edition

Valószínű azonban, hogy a feszített, a szokásosnál jóval gyorsabb fejlesztési tempó (kényszer) hatására hibáznak egyre-másra a tradicionális gyártók is – vagy csak annyira általánosak az autóiparban a visszahívások, hogy igazából meg sem kellene lepődnünk azon, hogy a villanyosoknál is ez a helyzet.

A Ford Mustang Mach-E forgalmazását tavaly év végén kezdték meg Európában, de a hirtelen jött pár ezer autó valószínűleg inkább a CO2 kvótákról szólt, mint bármi másról. Január közepén már arról számoltunk be, hogy a Ford értesítette vásárlóit, minőségi aggályok miatt csúszni fognak az további kiszállítások.

Hogy pontosan mi volt ez a minőségi probléma, arról nem volt hivatalos információ, de az autó vevői fórumain egy szoftveres gondról hallottak a vásárlók, amit meg kellett oldani a kiszállítás előtt.

Most azonban úgy néz ki már a vassal is gondok vannak, ugyanis visszahívtak 1258 elektromos Mustangot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az autók közül csak 75 darab került ki a vásárlókhoz, a többi még átadásra vár. Az viszont már elég rosszul hangzik, hogy a visszahívás oka, hogy egyes autók alvázán pár csavart nem húztak meg megfelelően.

A problémát tetézi, hogy már eddig is 4500 autó kiszállítása csúszott további minőségellenőrzés céljából – ebben az esetben a Ford a vásárlókat 1000 dollár pénzvisszatérítéssel és 250 kWh ingyenes töltéssel kompenzálta.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.