Megkezdődött az Audi Q4 e-tron gyártása

Az Audi ma bejelentette, hogy megkezdődött a Q4 e-tron kompakt SUV gyártása a németországi Zwickauban, ahol ez már a harmadik, a Volkswagen MEB padlólemezével szerelt villanyautó az ID.3 és ID.4 után (illetve a negyedik, ha az előszériában készülő ID.5-öt is beleszámoljuk).

A külső dimenzióit tekintve kicsi, de belül az elektromos platformnak köszönhetően meglepően tágas Audi mintegy 1400 Volkswagen-alkalmazott kezei között épül a szászországi létesítményben, de a gyártás kezdetéhez több mint 100 Audi-dolgozó is hozzájárult a tervezési és minőségbiztosítási szakaszokban, valamint a karosszéria-elemeket előállító présgép is a négykarikás gyártótól származik.

Peter Kössler, az Audi igazgatótanácsának tagja ennek kapcsán elmondta, hogy ez a márkák közötti együttműködés tökéletesen demonstrálja azt a hatalmas szinergia potenciált, amit a Volkswagen Csoport tagjai élvezhetnek. Dr. Stefan Loth, a Volkswagen Szászország vezetőségének elnöke hozzátette, hogy a Q4 e-tron csatlakozásával a zwickaui gyárban már két márka villanyautója készül, ez pedig egy új korszakot jelöl a konszern történetében. Még az idén gyártani kezdik egyébként a Cupra Born modellt is szintén a MEB padlólemezzel, így már három márkának fog otthont adni a létesítmény.

Az Audi elárulta, hogy a Q4 e-tron világpremierjére április közepén kerül sor. Nemrég egy részletes sajtóanyagban megismerhettük az utasteret és a műszerfalat, a hajtáslánc adatait, illetve az autó külső megjelenését azonban titokban tartotta a gyártó. Az első vásárlók a nyáron vehetik át a rendelésüket. Az ingolstadti vállalat arra számít, hogy ez a modell vonzó árával sokak számára nyit kaput a prémium elektromobilitás világába.

Az összeszerelés teljes mértékben karbonsemlegesen történik megújuló energia felhasználásával, az autókból kikerülő akkumulátorok pedig vagy újrafelhasználásra, vagy újrahasznosításba kerülnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.