Már 770 km hatótávot ígér a Merci

Előzetes mérések szerint akár a 770 kilométert is elérheti a tisztán elektromos EQS luxusszedán hatótávolsága az európai WLTP szabvány szerint – jelentette be tegnap a Mercedes-Benz, pontosítva az eddig kommunikált „több mint 700 kilométeres” adatot.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 108 kWh akkukapacitás nettó, vagy bruttó érték, ám amennyiben ez mind felhasználható lesz az energia tárolására, úgy a villanyautó körülbelül 7,1 kilométert tud majd megtenni egyetlen kilowattóra felemésztésével. Ezt megfordítva: 100 kilométeres távolságon mindössze 14 kWh-t fogyaszt, ami hihetetlen hatékonyságról árulkodik. Ebben közrejátszik a világrekordnak számító 0,20-as légellenállási tényező – az EQS a legáramvonalasabb formájú sorozatgyártott autó lesz a piacon.

Teljes valójában április 15-én este 6 órakor mutatja meg magát az EQS, de számos érdekességről már előre lerántotta a leplet a Mercedes-Benz. Láttuk például az autó hihetetlenül letisztult, minőségi utasterét, valamint a műszerfalat, amit egy döbbenetes méretű ívelt érintőkijelző foglal el.

De más érzékszerveink számára is kényeztetéssel készül az EQS: a járműhöz való közeledéshez, a beszálláshoz, és a kiszálláshoz egyedi akusztikus üdvözlést komponált a gyártó, az ENERGIZING COMFORT program pedig tematikus (erdei, tengerparti, nyári zápor stb.), realisztikus hanghatásokkal nyugtatja majd az utasokat. Az MBUX Online Music szolgáltatása integrált hozzáférést biztosít a legnagyobb zenei streaming-szolgáltatók tartalmaihoz. A kiváló zenei élményről a Burmester Surround 15 hangszórós, 710 W teljesítményű audiorendszere gondoskodik.

A HEPA-szűrő (High Efficiency Particulate Air) a külső levegő megtisztításáért felel, mintegy 600 gramm aktív szén óvja az utasok tüdejét a finomportól, a kis méretű részecskéktől, és a pollenektől.

Vision EQS – ebből faragták ki a Factory 56-ban gyártásba induló modellt

A Mercedes-Benz több mint 40 innovációt sorakoztat fel az EQS-ben, és 20 védjeggyel őrzi az autó különleges megjelenését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.