Villanyautó a közel-keletről 800 km hatótávval

Az EV Electra Bejrútban mutatta be az első Libanonban gyártott elektromos autót. A céget egy libanoni születésű palesztin üzletember, Jihad Mohammad alapította négy évvel ezelőtt, most libanoni és palesztin mérnököket keres az elektromos autók gyártására.

A cég első modellje a Quds Capital ES, amely már nem csak a tervezőasztalon készül, de legalább egy prototípust is legyártottak már belőle. Az EV Electra első modelljét 2020 nyarán Franciaországban is bemutatták, ahonnan a jármű saját kerekein érkezett egy németországi bemutatóterembe.

A 90 kWh-s akkumulátorral felszerelt, 5 személyes Quds Capital ES mindössze 1500 kg, és 170 km/h végsebességre képes. A 100-as sprintet 4 másodperc alatt hajtja végre. A cég honlapján feltüntetett adatok közül a hatótáv kissé optimistának tűnik, ugyanis 800 km-t adnak meg, amely 11,25 kWh/100 km átlagfogyasztással jönne ki. Az nem derül ki, hogy milyen mérési ciklus szerint érték el az impozáns értéket.

Az EV Electra másik modellje a Quds Nostrum E.E, amely egy alumínium vázas gördeszka platformra épített szénszálas karosszériával készül. Ez a modell csak 4 személyes, azonban a Capitalnál sportosabb menetteljesítményekkel rendelkezik. Az összesen 460 lóerős teljesítménnyel bíró két motor 3 másodperc alatt gyorsítja 100-as tempóra a mindössze 1200 kilós járművet, végsebessége pedig 260 km/h. Ebbe az autóba szintén 90 kWh-s akkut építenének, amely ezúttal is 800 km hatótávra lenne elegendő az EV Electra honlapja szerint.

A harmadik, Rise nevű modell egy 2 személyes, sportos kialakítási autó, kisebb, 50 kWh akku kapacitással. Természetesen a hatótáv is arányosan csökken, csak 450 km szerepel a specifikációban, amely hihetetlen 11,1 kWh/100 km fogyasztással jöhet ki, amihez igazán kiváló légellenállásra lenne szükség. A magasság (pontosabban talán alacsonyság) tulajdonképpen meg is van hozzá, a 4,6 méter hosszú Rise csupán 1,33 méter magas, szélessége 1,83 méter. Az autót egy 160 Le teljesítményű villanymotor hajtja, amely 160 km/h végsebességhez és 5 másodperces 100-ra gyorsuláshoz elegendő.

A cég negyedik típusa kevésbé sportos, ezzel ugyanis a taxisokat célozzák. A retro stílusú, 1600 kg-os Electra eCab ötszemélyes, és a 45 kWh akkuval 200 km hatótávot kínál. Az első kerekeket 240 Le teljesítményű villanymotor hajtja.

Az EV Electra bejelentette azt is, hogy mintegy 100 töltőállomást telepít Libanonban, amelyek nap- és szélenergiával működhetnek – állítja Mohammad. A libanoni székhelyű vállalat irodákkal rendelkezik Kanadában, Cipruson, Németországban, Olaszországban és Norvégiában is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.