Megkezdődött Magyarországon a Toyota Mirai forgalmazása

A Toyota magyar honlapján már hosszú ideje olvasható az az információ, hogy hamarosan megkezdik a hidrogén üzemanyagcellás Mirai modell forgalmazását, csupán az első hidrogén töltőállomásra várnak. Csütörtök délelőtt elérkezett ez a mérföldkő is, így a Toyota megkezdte a második generációs Mirai magyarországi forgalmazását.

Az üzemanyagcellás Toyota Mirai első generációja

A Mirai első generációját 2014-ben mutatta be a Toyota, így a világ első sorozatgyártott hidrogénhajtású személyautója lett. A mai napig több mint 12.000 példány talált gazdára a tiszta üzemű autóból (Európában kb. 1100 darab). Az autó leginkább érdekes jellemzője, hogy lokális káros anyag kibocsátása negatívnak tekinthető, a tüzelőanyag cellának ugyanis annyira tiszta levegőre van szüksége a működéshez, hogy a szennyezett városi levegőt a szívócsőben elhelyezett katalizátor-szerű szűrővel meg kell tisztítani.

A 182 lóerő teljesítménnyel rendelkező autó hatótávja egy tank hidrogénnel közel 650 kilométer, így Budapestről már elérhető az üzemanyagcellás járművel az ország legtöbb települése úgy, hogy még vissza is érjünk az egyetlen hazai töltőállomáshoz.

Toyota Mirai személygépkocsi üzemanyagcellája Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén az avatás napján. (fotó: MTI/Mohai Balázs)

A penzcentrum.hu információi szerint a Toyota Mirai legalapabb, Comfort felszereltségű változata 26 millió forintba kerül, az Executive felszereltségért 27 milliót kell fizetni, az Executive + VIP White és Executive + VIP Black kivitelek pedig 30 millió forintba kerülnek.

Címlapkép: Toyota Magyarország Facebook

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.