Joe Biden volt a vadonatúj villany-Ford első tesztelője

A tegnapi nap egy fordulópont lehet az amerikai autópiac történetében: bemutatkozott az Egyesült Államok legnépszerűbb gépjárműve tisztán elektromos meghajtással. Mint mi is megírtuk, az Ford-F-150 Lightning jóval több, mint a benzinmotoros pick-up villanyos megfelelője – a Ford kitett magáért, és vonzó áron kínálja magasan digitalizált, praktikus funkciókkal és megoldásokkal felszerelt villanyautóját, amely valószínűleg tömegek számára jelenti majd a belépőt az elektromobilitás világába.

A pick-uppal azonban már az esti világpremier előtt is tele volt a sajtó, merthogy egy erősen álcázott prototípus volánja mögé a michigani Rouge Electric Vehicle Center tesztpályáján beült az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is. A nagy autórajongó hírében álló politikus állítólag a legelső ember volt a Ford munkatársain kívül, aki kipróbálhatta az elektromos bestiát.

Biden gyorsulása a villanyautóval, és a „This sucker’s quick” már-már szállóige hangzású megjegyzése bizonyára jót tett a Lightning hírnevének, ám az Automotive News információi szerint közel sem egy előre eltervezett húzás volt a Ford részéről, hogy Biden a jármű „reklámarca” legyen. A hírportál úgy tudja, hogy az autógyártó és a Fehér Ház hetekkel előre leszervezte a látogatást, és bár valóban szó volt egy tesztvezetésről, ezt végül elvetették. Biden azonban ragaszkodott hozzá, hogy elvigye egy körre az autót (beszédében még viccelt is azzal, hogy megszökik a titkosszolgálat elől, és elköt egy villany-F-150-et), így a Ford az utolsó pillanatban leszervezte a vezetést.

Joe Biden egyébként amellett, hogy imádja az autókat, az elektromobilitást is látványosan támogatja. Elnökként ehhez meg is van a kellő hatalma, ám a pozíció egyben áldozatokkal is jár: biztonsági okokból többé már nem ülhet a volán mögé közutakon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.