Így épül a vízen lebegő napelem

Egyre gyakoribbak világszerte a vízfelületekre telepített úszó, lebegő naperőművek. A napelemek termelésére is jótékonyan hat ez a kialakítás, hiszen a nagy víztározókon általában semmi sem árnyékolja a napelemmezőt, ráadásul a napelemek alatt elterülő hatalmas vízfelület hűtő hatása javítja a napelemek termelését, így akár 5-15%-kal jobb lehet egy víz feletti naperőmű teljesítménye, mint egy szárazföldön elhelyezett rendszeré. A segítség kölcsönös: a víztározók vízszintjére is jótékonyan hat a fedőréteg, mivel 80%-kal csökken a párolgás miatt bekövetkező vízveszteség, és az a környezetvédelmi hatás sem hanyagolható el, hogy a víztározóra telepített erőmű nem igényel értékes termőföldterületet.

Az alábbi érdekes videó egy ilyen vízen lebegő naperőmű, a spanyol ISIGENERE által ISIFLOATING néven szabadalmazott rendszer telepítésének folyamatát mutatja be.

Címlapkép: www.isifloating.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.