Feláldozza a Passatot a Volkswagen, hogy villanyautót gyártson helyette

Közel 10 év után, 2022-ben végleg leáll a Volkswagen Passat sorozatgyártása a német vállalat chattanoogai létesítményében az Amerikai Egyesült Államokban, hogy a modell átadhassa helyét a tisztán elektromos meghajtású ID.4 termelésének. A világszerte népszerű szedán egyes változatait más típusnéven az 1970’-es évek óta forgalmazza a VW az országban, a Passat név először 1990-ben jelent meg az amerikai piacon, 2011-ben pedig a helyi gyártás is elindult Tennessee államban. Azóta összesen több mint 700.000 példány készült el belőle Chattanoogában.

VW Passat

A Passat egy limitált szériás változattal zárja amerikai pályafutását a jövő évben, ezt követően pedig megkezdődik a létesítmény villanyautógyárrá történő átalakítása. Az ID.4 vásárlói számára ez mindképp előnyös lesz, hiszen így az amerikai piacra nem Németországból exportált példányok érkeznek, hanem helyben gyártott, és az SK Innovation által a szomszédos Georgia államban termelt akkumulátorral felszerelt járműveket vehetik meg, várhatóan sokkal kedvezőbb áron.

VW ID.4

Jelenleg Chattanoogában gyártják az Atlas és Atlas Cross Sport modelleket is, amelyek valószínűleg az ID.4-nél nagyobb méretű elektromos sportterepjáróknak adják majd át a helyüket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.